Rijksoverheid


Luchtkwaliteit: op de goede weg, maar extra maatregelen nodig

Nieuwsbericht | 24-11-2010

Uitvoering van het huidige maatregelenpakket in het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) door rijk, provincies en gemeenten, leidt tot verbetering van de luchtkwaliteit. Met het maatregelenpakket zal een groot deel van Nederland tijdig aan de normen voor luchtkwaliteit voldoen. Aldus staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) in de brief waarmee hij de eerste rapportage over de voortgang van het NSL vandaag naar de Eerste en Tweede Kamer heeft gestuurd.

Ook blijkt dat het aantal mensen dat aan hoge concentraties fijn stof (PM10) en stikstofdioxide (NO2) wordt blootgesteld afneemt in de looptijd van het NSL. De verbetering van de luchtkwaliteit gaat echter minder snel dan verwacht werd bij de vaststelling van het NSL. Dat betekent dat nog inzet van extra maatregelen nodig is.

Veehouderijen

Vooral bij pluimveehouderijen komen nog knelpunten voor. Deze bedrijven worden op dit moment benaderd door de gemeenten voor het maken van afspraken over maatregelen om de uitstoot van fijn stof te verminderen. Daarbij kan een beroep worden gedaan op de Regeling LNV-subsidies van het Rijk. Naar verwachting zal in de loop van 2011 het merendeel van de knelpunten worden opgelost. Voor knelpunten die nog resteren zal maatwerk worden toegepast.

Drukke verkeerswegen

Auto's en vrachtwagens zijn in Nederland de belangrijkste veroorzakers van de verhoogde NO2-concentraties (stikstofdioxide). Locaties waar nog verhoogde concentraties zijn, bevinden zich dan ook vooral langs drukke verkeerswegen, zowel rijkswegen als in stedelijk gebied. Het oplossen van de knelpunten van de NO2 grenswaarde is een grotere opgave dan ingeschat bij de vaststelling van het NSL. Om deze knelpunten weg te nemen zijn extra maatregelen nodig. Voor rijkswegen wordt voorzien in extra maatregelen in de vorm van schermen, over een lengte van 4,4 km. Het wegnemen van verhoogde concentraties in grote steden is een lastiger opgave. De NSL-partners zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het nemen van voldoende maatregelen om tijdig te voldoen aan de normen.

Achtergrond

Het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) is het beleidsinstrument om de verbetering van de luchtkwaliteit in Nederland te kunnen sturen. Het NSL is er op gericht dat de Europese normen voor fijn stof uiterlijk op 11 juni 2011 worden gehaald. Voor NO2 is dat uiterlijk 1 januari 2015. Om de voortgang te bewaken is een monitoringsprogramma voor het NSL opgezet. Hierin staat een rekeninstrument, de zogenoemde monitoringstool, centraal. De berekeningen met de monitoringstool vormen de basis voor de monitoringsrapportage.

Bekijk de luchtkwaliteit in uw eigen buurt!

GeĂŻnteresseerden kunnen vanaf 24 november op de website www.nsl-monitoring.nl terecht om te zien hoe het met de luchtkwaliteit in hun regio of buurt is gesteld. De resultaten van de berekeningen met de monitoringstool zijn te zien op een topografische kaart waar op straatniveau kan worden ingezoomd.

Documenten en publicaties

Reactie op rapport RIVM 'Nulmeting van het NSL-monitoringsprogramma'

Kamerstuk | 24-11-2010 | IenM

Nulmeting van het NSL monitoringsprogramma

Kamerstuk | 24-11-2010 | IenM

Brief monitoringsrapport NSL

Kamerstuk | 24-11-2010 | IenM

Monitoringsrapportage NSL

Kamerstuk | 24-11-2010 | IenM

Verantwoordelijk ministerie


* Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Zie ook


* Luchtkwaliteit | Onderwerp | VROM

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051