Provincie Flevoland



Wateratlassen voor Flevolandse `biebs'

Publicatiedatum: 24 november 2010

Alle bibliotheken in Flevoland krijgen van de provincie de Wateratlas. Gistermiddag reikte gedeputeerde Marc Witteman de eerste atlas uit aan directeur Publiekszaken van FlevoMeer Bibliotheken Jan Steffens. Dit gebeurde in de bibliotheek van Lelystad waar ook Vitens aanwezig was met informatie over drinkwater in Flevoland.

Deze speciale editie van de Bosatlas besteedt aandacht aan alle aspecten van water. Flevoland heeft een grote bijdrage geleverd aan het opstellen van deze atlas. Natuurlijk met het verhaal over de Zuiderzeewerken tot en met de drooglegging van de Zuiderzee, Schokland en de drinkwatervoorraad.

Flevoland en drinkwater

Eén van de belangrijke taken van de provincie is het beschermen van het drinkwater dat bij ons in de bodem zit. Hoe de provincie dat doet? Wij stellen vast welk deel van het water wordt gebruikt voor drinkwater en welk deel voor bijvoorbeeld het besproeien van het land waar onze aardappels, bieten en wortels op worden verbouwd. De gebieden - die zijn aangewezen voor het drinkwater -worden beschermd door de provincie. In het beschermde gebied mogen geen bodemverstoringen plaatsvinden, omdat daardoor het drinkwater vies wordt en niet meer te drinken is. De bodem houdt het drinkwater schoon door de afwisselende bodemsoorten van zand en klei met daar tussen water. Deze lagen beschermen ons drinkwater. Daar zijn we zuinig op. Vitens helpt ons bij het beschermen van het drinkwater.

Eindexamen

Komend voorjaar ontvangen alle middelbare scholen van Nederland een gratis set van de nieuwe Bosatlas. Daar is het onderwijs erg blij mee, omdat in het eindexamenprogramma van het voortgezet onderwijs water dit jaar een belangrijke rol speelt. Van de leerlingen wordt verwacht dat zij watervraagstukken in een 'ruimtelijke context' kunnen plaatsen, interpreteren en zich er een mening over kunnen vormen.