Rode Kruis Vlaanderen

Honderden opgeroepen Rode Kruisvrijwilligers boden hulp tijdens watersnoodweekend

Lokale afdelingen verzorgden evacuaties, noodopvang, medische en psychologische bijstand, transport en logistiek

De lokale afdelingen van Rode Kruis-Vlaanderen hebben dit weekend honderden vrijwilligers ingezet om hulp te bieden tijdens de zwaarste overstromingen in Vlaanderen sinds tientallen jaren. Zodra bekend werd dat de aangekondigde waterellende een potentieel gevaar voor de bevolking betekende, heeft Rode Kruis-Vlaanderen zijn lokale afdelingen in vooralarm gezet. Hierdoor konden zij op voorhand voldoende middelen voorzien op het gebied van transport en logistiek, maar ook voor evacuaties, en voor medische en psychologische ondersteuning.

Honderden Rode Kruisvrijwilligers hebben in de door de watersnood getroffen gemeentes meegeholpen met de evacuaties en noodopvang van bewoners die hun huis moesten verlaten. Op verschillende plaatsen verzorgde Rode Kruis-Vlaanderen - in samenwerking met de andere hulpdiensten - ook het beheer en de uitbating van noodopvangcentra. In elk van deze noodopvangcentra voorzag het Rode Kruis-Vlaanderen ook in een medische hulppost. Op de plaatsen waar niet onmiddellijk medische steun of logistieke steun van het Rode Kruis vereist was, hebben de opgeroepen vrijwilligers van het Rode Kruis ook geholpen met het vullen van zandzakjes en met de voedselbedeling.

âDoor het nauwe contact tussen de lokale afdelingen, de centrale coördinatie en de provincie-verantwoordelijken hebben wij op elk ogenblik een goed beeld van de noden in alle Vlaamse regioâs. Daardoor kunnen wij onze lokale en centrale middelen optimaal spreidenâ, zegt Jean-Pierre Vanelslander, verantwoordelijk Hulpdienst van Rode Kruis-Vlaanderen. âZo hebben we ondermeer veldbedden, dekens en dergelijke meer, strategisch verdeeld over de provincies Oost-Vlaanderen, Vlaams Brabant en Antwerpen. In Londerzeel, Sint-Pieters-Leeuw, Ninove, Geraardsbergen en Lebbeke heeft Rode Kruis-Vlaanderen ook de permanentie van de noodopvangcentra waargenomen, en medische en psychologische ondersteuning geboden.â

âRode Kruis-Vlaanderen heeft een pak ervaring met grote en kleinschalige evacuaties en noodopvang, en ook met medische en psychologische opvang en logistieke ondersteuningâ, zegt Jean-Pierre Vanelslander. âOnze lokale afdelingen hebben daarin dit weekend geweldig werk verricht en we hebben nog maar eens gemerkt dat zij de grootste kracht van onze organisatie vormen. Ook de solidariteit tussen de verschillende hulpdiensten was zeer groot. We hebben uitstekend samengewerkt met de politie, defensie, de brandweer en de provnicie- en gemeentebesturenâ.

âGebeurtenissen zoals het afgelopen weekend zijn nooit volledig uit te sluitenâ, zegt Vanelslander nog. âDe veranderingen in het klimaat zorgen ervoor dat er meer hittegolven, overstromingen en strengere winters op ons kunnen afkomen. Omdat dit precies de gebeurtenissen zijn die onze bevolking treffen, moeten we voorbereid blijven en is de aanwezigheid van het Rode Kruis onontbeerlijk.â

Mechelen, 15 november 2010

Rode Kruis-Vlaanderen

Motstraat 40
2800 Mechelen

Tel: 015 44 33 22
Fax: 015 44 33 11
E-mail: info@rodekruis.be
Bankrek. 096-0000096-20

© 2010 Rode Kruis-Vlaanderen | disclaimer -

Partner: