Rode Kruis Vlaanderen

Rode Kruis-Vlaanderen Hulpdienst Provincie Antwerpen organiseert Rampoefening Hundimiento in Mechele

Rode Kruis-Vlaanderen, Hulpdienst Provincie Antwerpen, organiseerde op 20 november 2010 een multidisciplinaire rampoefening, in samenwerking met de Stad Mechelen, het Provinciebestuur en de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. Ook de Belgische spoorwegen en andere hulpdiensten (brandweer, politie, MUG) namen aan deze oefening deel. De codenaam van de oefening was âHundimientoâ, wat grondverzakking betekent.

KORT OVERZICHT VAN HET SCENARIO
Basisprobleem: als gevolg van het graven van een tunnel treden verzakkingen op in de grond.

Op zaterdag 20/11/2010 wordt spoor 10 van het Station Mechelen instabiel. Een container, geladen met een gevaarlijk product, valt van een goederentrein en rolt op de parking van het station van Mechelen. De container valt op 2 wagens en een autobus, die op dat ogenblik langsrijden. Er zijn meerdere gekwetsten in de wagen, de autobus en op spoor 10. Er moet wegens een lek in de container ook een kleine perimeter ingesteld worden en omdat het spoor verzakt is wordt het station (gedeeltelijk) gesloten (ook in realiteit : er is er 1 spoor gesloten tussen 09:00 en 11:00 op de lijn Antwerpen-Brussel). De gekwetsten worden reëel naar de ziekenhuizen afgevoerd, die de simulanten op de spoedafdeling zullen inschrijven en ook de sociale diensten zullen activeren. Voor de ziekenhuizen is dit ook een oefening van hun intern en extern rampenplan.

Door de verzakking is er in een andere wijk een waterlek ontstaan en wordt een gasgeur waargenomen. Er ontstaat een instabiliteit en de wijk moet geëvacueerd worden. Hiervoor werd een wijk aan de andere kant van het arsenaal gekozen. Er werd aan de bevolking gevraagd wie wil meewerken met de oefening en wie zijn huis ter beschikking wil stellen (bijkomend worden vrijwilligers RK in het huis gezet voor de evacuatie). De evacuatie kan niet verlopen via de normale weg (de verbindingsweg tussen de wijk en het onthaalcentrum (Motstraat) is immers verzakt) en men moet omrijden.

400 Deelnemers
âIn totaal namen een 400-tal hulpverleners aan de oefening deelâ, vertelt Jean-Pierre Vanelslander. âVia dergelijke oefeningen testen wij onze kennis, paraatheid en communicatie tussen de hulpdiensten. De inzet wordt achteraf eveneens geëvalueerd met als doel bij te sturen waar dat nodig is en de hulpverlening nog efficiënter te maken en te optimaliseren.â

Multidisciplinair kader
De Hulpdienst van de Provincie Antwerpen organiseert twee maal per jaar een multidisciplinaire rampoefening. De algemene doelstellingen zijn het oefenen in een multidisciplinair kader, het oefenen van samenwerking, communicatie en afstemming van middelen tussen de verschillende actoren op het rampterrein. In het kader van de rampenwerking levert Rode Kruis-Vlaanderen Snel Inzetbare Middelen, ziekenwagens, communicatie en goedopgeleide vrijwillige hulpverleners. Ondersteuning van de medische keten in rampomstandigheden is één van de hoofdtaken van het Rode Kruis. In deze oefening worden de provinciale en lokale middelen ingezet die ook bij een echte rampspoedige gebeurtenis ingezet worden.

Snel-inzetbare middelen
âDe Snel Inzetbare Middelen zijn verspreid over 5 locaties in de provincie Antwerpenâ, zegt Jean-Pierre Vanelslander, Verantwoordelijke Hulpdienst van Rode Kruis-Vlaanderen. âHierdoor kunnen wij een goede dekking en een snelle inzet garanderen. Deze teams brengen medisch-sanitair materiaal zoals tenten, zuurstof, verzorgingsmateriaal, brancards, etc. ter plaatse en zijn opgeleid om deze materialen operationeel te maken en de medische equipe op het terrein te ondersteunen.â Naast de onmiddellijke bijstand aan de gewonden wordt er door de dienst DSI (Dringende Sociale Interventie) ook voorzien in de opvang van de licht gewonden, niet gewonden en familieleden. DSI zorgt daarnaast voor het verzamelen van de gegevens van de slachtoffers en het bemannen van het callcenter.

Testen op paraatheid
âRode Kruis-Vlaanderen heeft in de provincie Antwerpen en in heel Vlaanderen aanzienlijke investeringen gedaan om de snel inzetbare middelen in de rampenwerking uit te bouwenâ, zegt Vanelslander. âHet is dan ook logisch dat we deze middelen regelmatig testen op hun paraatheid.â

Mechelen, 20 november 2010

Rode Kruis-Vlaanderen

Motstraat 40
2800 Mechelen

Tel: 015 44 33 22
Fax: 015 44 33 11
E-mail: info@rodekruis.be
Bankrek. 096-0000096-20

© 2010 Rode Kruis-Vlaanderen | disclaimer -

Partner: