Commissie Gelijke Behandeling

VN-Comité ESCR maant Nederland tot mensenrechteneducatie. Commissie Gelijke Behandeling benadrukt belang aanbevelingen VN-comité.

24-11-2010

Gisteren, 23 november, publiceerde het VN-Comité voor Economische, Sociale en Culturele Rechten (ESCR) haar aanbevelingen aan de Nederlandse regering. Hierin onderstreept zij het belang van mensenrechteneducatie voor een brede doelgroep in Nederland. Zowel de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) als het Platform Mensenrechteneducatie hebben zich ingespannen om het belang van training en onderwijs op gebied van mensenrechten onder de aandacht te brengen.

Conclusies uit het rapport
Het VN-Comité doet in haar rapport onder meer de volgende aanbevelingen aan de Nederlandse regering:

* De overheid past effectieve maatregelen toe, die leiden tot bewustwording van mensenrechten onder alle inwoners van Nederland. Dit doet zij onder andere door middel van training aan bijvoorbeeld ambtenaren, politie en de rechterlijke macht.
* Mensenrechteneducatie wordt een vast onderdeel van het onderwijsprogramma op zowel scholen als universiteiten.
* Nederland beschermt kwetsbare groepen, zoals migranten, etnische minderheden en mensen met een beperking bij toegang tot werk, huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs.

* Nederland verbetert de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt en in het politieke leven.

Rol van de CGB
Tijdens de bijeenkomst van het VN-Comité d.d. 1 november 2010 heeft CGB-voorzitter Laurien Koster onder meer aandacht gevraagd voor de verantwoordelijkheid van de Nederlandse regering om mensenrechteneducatie te realiseren. Niet gediscrimineerd worden is een belangrijk mensenrecht. Ieders recht daarop vraagt bewustwording en kennis bij iedereen. Discriminatie belemmert mensen in de toegang tot werk, goede arbeidsomstandigheden, huisvesting, gezondheid en cultuur.

Het parlement beslist in 2011 over de integratie van de CGB met het nationaal mensenrechteninstituut. Het instituut zal een breed takenpakket hebben op het gebied van bevordering en bescherming van mensenrechten in Nederland.

Bronnen
Speech Laurien Koster
Concluding observations ESC Comité