Grafische Bedrijfsfondsen



Richtlijnen voor invoering nieuw loonbegrip beschikbaar (nov. 2010)

Per 1 januari 2011 past de grafimedia branche het loonbegrip voor de grafische fondsen aan. De branche stapt over van het nu gehanteerde SV-loon naar het in de pensioenwereld gebruikelijke verdiende brutoloon. De aanpassing is nodig omdat de overheid heeft aangegeven het SV-loon en het fiscaal loon te willen uniformeren. Het begrip SV-loon vervalt dan. De wijziging wordt voor werkgevers en werknemers kostenneutraal doorgevoerd. De premies voor het ASF, FWG en SGB zullen daarvoor naar beneden worden bijgesteld. Voor de aangesloten werkgevers zijn de volgende stappen van belang:

1. De Jaaropgave over 2010 vindt nog plaats op basis van het SV-loon en het aantal SV-dagen per deelnametijdvak. In het Handboek administratievoering 2010, (hoofdstukken 9 en 10) is aangegeven welke richtlijnen daarvoor gelden.


2. Werkgevers zullen vanaf 1 januari 2011 de premie voor de grafimediafondsen niet meer over het SV-loon maar over het verdiende brutoloon moeten berekenen. Tegelijkertijd wordt een vast aantal loondagen per maand (21,75) ingevoerd. De salarisadministratie van de werkgever of die van het servicebureau of administratiekantoor dat de loonadministratie voor de werkgever verzorgt, moet op het nieuwe loonbegrip en vaste aantal loondagen worden ingericht. In het Handboek administratievoering 2011, (hoofdstuk 9) is aangegeven welke administratieve en loontechnische richtlijnen daarvoor gelden. De richtlijnen zijn aan de hand van voorbeelden uitgewerkt.


3. De Jaaropgave over 2011 vindt in januari 2012 plaats op basis van het nieuwe loonbegrip, het verdiende brutoloon.

De nieuwe werkwijze levert werkgevers na doorvoering in hun administratie efficiencywinst op. Hetzelfde loon wordt, met uitzondering van werknemers die een wao- of wia-uitkering ontvangen, al doorgegeven aan de Belastingdienst. Daarnaast hoeft de werkgever niet meer te letten op het aantal SV-dagen in een maand.