Burgers Zoo

Grootste diertransport ooit dankzij foksucces

Burgers' Zoo staat voor het grootste diertransport ooit in de geschiedenis van Burgers' Ocean, het tropisch koraalrifaquarium van acht miljoen liter water. In totaal vertrekken 250 zelfgekweekte vissen en koralen in één transport naar vier verschillende aquaria in Denemarken. Burgers' Zoo is niet alleen succesvol in de kweek van tropische zoutwatervissen, maar ook gespecialiseerd in de geslachtelijke en ongeslachtelijke voortplanting van koralen. Met de wetenschappelijk kennis van het kweken van koralen is het bovendien mogelijk koraalriffen in het wild te restaureren.

Met grote zorg verpakt
Alle dieren worden met grote zorg verpakt voor de reis kan beginnen. De meeste vissen en koralen worden individueel in stevige plastic zakken vervoerd, waarbij ongeveer vijftig procent zout water wordt gecombineerd met vijftig procent zuurstof. Sommige dieren van dezelfde soort kunnen per groep worden verpakt. De verschillende zakken met dieren worden vervolgens in tempex dozen geplaatst en in een wagen voorzien van de benodigde apparatuur getransporteerd naar Denemarken.

Geslachtelijke en ongeslachtelijke voortplanting Burgers' Zoo is zowel in de geslachtelijke als in de ongeslachtelijke voortplanting van koralen succesvol. Al jaren kweken biologen en dierverzorgers achter de schermen met koralen om deze uit te zetten in het levende koraalrifbassin. De kweek verloopt echter zo voorspoedig dat er grote aantallen koralen aan andere publieksaquaria worden gedoneerd. In het Arnhemse koraalrif wordt de geslachtelijke voortplanting van koralen gestimuleerd door middel van een kunstmaan die de echte maancyclus nabootst. Ook is het mogelijk om koralen te klonen (ongeslachtelijke voortplanting): dit wordt in Arnhem met ongeveer zestig soorten koraal gedaan. De kweek van koralen luistert erg nauw, omdat koralen extreem gevoelig zijn voor kleine veranderingen in temperatuur of watersamenstelling. De vakkennis met betrekking tot de koralenkweek is essentieel, omdat ook beschadigde koraalriffen in het wild hiermee gerestaureerd kunnen worden.