Watersportverbond - KNWV

Verbond tegen verhoging bruggeld Boarnsterhim

woensdag 24 november 2010

De gemeenteraad van de gemeente Boarnsterhim heeft op 16 november het besluit genomen het bruggeld voor drie bruggen in de gemeente te verhogen van ⬠1,10 naar ⬠2,00. Dit is een verhoging van 82%. Het Watersportverbond vraagt de raad dit besluit te heroverwegen.

Hoe zit het precies?
Voor de overige bruggen in de gemeente wordt sinds 2002 geen bruggeld geheven. Het Watersportverbond heeft in een reactie naar de leden van de raad, kort voor de betreffende vergadering, aangegeven dat deze verhoging een zeer ongewenste ontwikkeling is, die de veiligheid op het water nadelig zal beïnvloeden. Watersporters zullen deze route nu zeker gaan mijden en weer via het Prinses Margrietkanaal gaan varen. De leden van de watersportvereniging in Akkrum (AWS/Eendracht) zijn bij de raadsvergadering aanwezig geweest, maar deze acties hebben niet mogen baten. De gemeenteraad heeft ingestemd met de voorgestelde verhoging, aan de bezwaren is geen enkele aandacht besteed.

Argumenten
Dit besluit zal er volgens het Watersportverbond niet toe leiden dat de inkomsten voor de gemeente zullen toenemen, maar er toe zal leiden dat er minder passanten in Akkrum en Warten zullen zijn, met daardoor minder overnachtingen, minder inkomsten uit liggeld aan de
gemeentelijke oevers en minder besteding bij de middenstand van de genoemde dorpen. De grootste zorg is echter dat watersporters de nieuwe staande mastroute tussen Sneek en Grou zullen gaan vermijden en meer gebruik zullen gaan maken van het Prinses Margrietkanaal. Dit zal leiden tot een onveiliger situatie vanwege de vele grote vrachtschepen op het kanaal, terwijl toch het beleid van de provincie erop is gericht de recreatie- en beroepsvaart zoveel mogelijk te scheiden. Om deze reden is kortgeleden door het Friese Meren Project veel geld
geïnvesteerd in de staande mastroute.

Het Watersportverbond heeft nu in een brief aan het College van B&W en aan de leden van de gemeenteraad er op aangedrongen het besluit in heroverweging te nemen en de genoemde aspecten alsnog te betrekken in de afweging.