Belgische Federale Overheid



Braziliaanse groep investeert in haven van Gent

Datum: 24 november 2010

De Braziliaanse groep Companhia Brasileira de Logística - CBL heeft besloten om 70 miljoen euro te investeren in een nieuwe terminal voor de opslag van biodiesel, benzine, ethanol, plantaardige oliën en farmaceutische producten in de haven van Gent. Met deze overeenkomst versterkt Gent zijn positie als draaischijf voor bio-energie in Europa.

De nieuwe terminal zal gebouwd worden aan het Kluizendok op een terrein van ruim 8 hectare. De terminal zal beschikken over 350 meter kaailengte voor een jaarlijks voorziene overslag van 875.000 ton. Op het terrein zullen een 35-tal tanks van 5.000 m³ tot 10.000 m³ ingeplant worden, goed voor een totale opslagcapaciteit van om en bij 294.000 m³. In de terminal zal bovendien een fabriek voor afvalwaterverwerking komen alsook kantoren, een laboratorium en een systeem van brandbeveiliging door middel van onder meer watertanks. De investering is goed voor een extra 30 tot 35 nieuwe jobs.

Met CBL verwelkomt Gent een specialist in biobrandstof uit suikerriet. Aldus consolideert Gent zijn positie als Europa's belangrijkste haven voor biobrandstof. Momenteel verwerkt Gent 1,3 miljoen ton biobrandstof per jaar. Het doel is om de overslag in deze sector tegen 2020 te verhogen tot 5 miljoen ton per jaar. Gent is één van de weinige havens in Euorpa waar nog kaairuimte beschikbaar is.

Havenbedrijf Gent - Tom D'haenens
Havenbedrijf Gent - Tom D'haenens

http://www.portofghent.be
http://www.interalli.com.br/grupo/cbl.php