Belgische Federale Overheid


* Cultureel erfgoed in België erkend door Unesco in 2010

Cultureel erfgoed in België erkend door Unesco in 2010

Datum: 24 november 2010

In 2010 werden maar liefst drie Belgische volkse tradities toegevoegd aan de representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid van Unesco. Deze lijst bestaat sinds enkele jaren naast de Werelderfgoedlijst (waarop plaatsen op aarde staan die volgens Unesco van bijzondere universele waarde hebben). Unesco wil zo ook wereldwijde tradities en gebruiken beschermen.

Elk jaar komt het Intergouvernementeel Comité voor het behoud van immaterieel cultureel erfgoed van Unesco samen om de kandidaturen te evalueren en te beslissen welke kandidaten toegevoegd zullen worden aan de lijst. De vergadering vond dit jaar plaats in Nairobi (Kenia) van 15 tot 19 november 2010.

Unesco heeft zowel het carnaval van Aalst, de Houtem Jaarmarkt in Sint-Lievens-Houtem als de Krakelingen en Tonnekensbrand in Geraardsbergen erkend als immaterieel cultureel erfgoed.

Feest in Aalst en Geraardsbergen

De stad Aalst geeft een volksfeest op 26 november 2010. Ze wil deze erkenning niet zomaar laten voorbijgaan en nodigt iedereen uit vanaf 20 uur op de Grote Markt voor een spetterend feest. Een korte optocht wordt gevolgd door interviews en optredens. Nadien volgt een stevige afterparty.

Het dubbelfeest van Krakelingen en Tonnekensbrand van Geraardsbergen prijkt voortaan ook mee op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. De stad Geraardsbergen organiseert daarom eveneens een groot volksfeest op zaterdag 27 november 2010.

Een 200-tal feesten en gebruiken van over de hele wereld

De lijst bevat nu een 200-tal feesten en gebruiken van over de hele wereld die door Unesco erkend worden als zeer waardevol patrimonium: de Spaanse flamenco, de processie van Echternach, de valkenjacht, de opera van Peking, de Chinese kalligrafie, de Perzische tapijtweefkunst, de Franse Aubussontapijtkunst, de traditionele samenzang uit Estland... Ook de H. Bloedprocessie van Brugge en het Ros Beiaard van Dendermonde stonden al op de Lijst.

U kunt de representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid raadplegen op de website van Unesco. (en)