Rijksgebouwendienst


Start onthulling Paleisgevel

woensdag, 24 november 2010

Na maanden verstopt te hebben gezeten achter dik steigerdoek, gunt het Koninklijk Paleis Amsterdam de voorbijgangers eindelijk weer een blik op de gevel. Een deel van de steigers aan de Nieuwezijds Voorburgwal en de Paleisstraat wordt vanaf 24 november verwijderd, waarna de eerste resultaten van de onderhoud- en restauratiewerkzaamheden kunnen worden aanschouwd.
Gevel Koninklijk Paleis Amsterdam

Foto: Wim Ruigrok

De gevelwerkzaamheden zorgen ervoor dat het paleis eind 2011 weer in zijn volle schoonheid kan worden ervaren. De Rijksgebouwendienst voert onderhoud uit aan de gevel en de daklijsten. De werkzaamheden omvatten onder meer het (deels) vervangen van slechte blokken, het vervangen van alle voegen, herstel en schilderwerk van kozijnen en het aanbrengen van nieuwe duivenwering.

Contrasten verzachten
Naast technisch herstel wordt er ook visueel herstel uitgevoerd. Dit houdt in dat de bonte vlekkerigheid van de gevel wordt verminderd: donkere stenen worden lichter en lichtere stenen donkerder. Kleur- en tooncontrasten worden niet uitgewist, maar verzacht. De Rijksgebouwendienst wil hiermee bereiken dat de architectuur beter tot zijn recht komt.

De werkzaamheden aan de gevel zijn omvangrijk: maar liefst 25.000 zandstenen blokken worden één voor één nauwkeurig onderzocht. Vervolgens valt per blok het besluit: niets doen, omdat de steen in goede staat verkeert, droog micro-stralen, eventueel krijten om de kleur te corrigeren, repareren of (deels) vervangen.

Bezoek van wethouder Gehrels
De Rijksgebouwendienst toont de eerste resultaten van de gevelrestauratie op 2 december aan de Amsterdamse wethouder van Cultuur, Carolien Gehrels. Vanwege de nauwe betrokkenheid bij dit project is ook Esther Agricola, directeur van Bureau Monumenten & Archeologie (BMA) van de gemeente Amsterdam aanwezig en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), vertegenwoordigd door Hoofd Instandhouding Jan van 't Hof.


---