'Het Nieuwe Rijden' over naar Instituut voor Duurzame Mobiliteit

24/11/2010 16:32

DDK

Vandaag is het programma 'Het Nieuwe Rijden' door Agentschap NL officieel overgedragen aan het Instituut voor Duurzame Mobiliteit (IvDM). Tijdens het 11e Nationaal Sustainability Congres in Utrecht gaf Ruud Trines van Agentschap NL symbolisch het stokje over aan Pieter Jan Biesheuvel, de voorzitter van IvDM. Daarbij waren vertegenwoordigers aanwezig van een aantal bij Het Nieuwe Rijden betrokken partijen, zoals BOVAG, RAI Vereniging, TLN, KNV, VNA, ANWB, CBR, Consumentenbond, Milieu Centraal en VNO/NCW. Met de overdracht wijzigt ook de opzet van het programma.

Het Nieuwe Rijden is in 2000 opgezet door het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat met de ambitie om automobilisten, beroepschauffeurs en wagenparkbeheerders aan te zetten tot een energie-efficiënter aankoop- en rijgedrag. Het ministerie ondersteunde het programma financieel. De activiteiten die in de afgelopen jaren onder die vlag zijn georganiseerd hebben onder andere ertoe geleid dat de naamsbekendheid van Het Nieuwe Rijden inmiddels zeer hoog is en dat de rijstijltips in de rijopleiding en het rijexamen geïntegreerd zijn. Circa één op de drie rijbewijsbezitters zegt de belangrijkste rijstijltips regelmatig toe te passen. In opdracht van het nieuwe ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat Het Nieuwe Rijden nu een volgende fase in.

Het doel dat IvDM met het vernieuwde programma van Het Nieuwe Rijden moet bereiken is om in een periode van 3 jaar een reductie van minimaal één megaton CO2 te realiseren. Dat vergt een bredere gedragsverandering van 'mobilisten'. Om die gedragsverandering te bewerkstelligen worden allerlei CO2-besparende projecten en initiatieven vanuit het vernieuwde programma gestart. Daarnaast gaat IvDM ook helpen met informatie, voorlichting en opleiding. Binnenkort wordt bekend aan welke criteria projecten en initiatieven moeten voldoen om binnen het programma te worden uitgevoerd.

Het IvDM is door BOVAG en RAI Vereniging opgericht om kennis en bewustwording op het gebied van milieu en duurzaamheid te bevorderen in de mobiliteitsbranche en (via de branche) bij de mobiliteitsconsument. De branche heeft dankzij organisaties als BOVAG en RAI Vereniging al jaren veel aandacht voor duurzame mobiliteit.

Agentschap NL is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Agentschap NL voert programma's, regelingen en wetten uit voor de ministeries en voor opdrachtgevers buiten de Rijksoverheid. Agentschap NL heeft Het Nieuwe Rijden in 2000 opgezet en tot en met 2010 uitgevoerd.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.duurzaamopweg.nl

http://www.ddkpartners.nl