Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

"Samen optrekken om nieuw vergoedingensysteem in te voeren"

KNMP persbericht - 24 november 2010

De openbare apotheken in Nederland willen samenwerken met minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om de invoering van een nieuw vergoedingensysteem in 2012 in de sector mogelijk te maken.

Dat zei voorzitter Jan Smits van de KNMP vandaag tijdens een toespraak op het Apotex-symposium in Noordwijk aan Zee. Smits doelde daarmee op een nieuw vergoedingensysteem voor de apotheek met een zorgtarief per geleverde dienst voor de patiënt, zoals aangekondigd in het regeerakkoord.

"Wij reiken de nieuwe minister nadrukkelijk de hand om samen op te trekken", aldus Smits. "Voor ons is het belangrijk dat er daadwerkelijk ruimte komt voor ondernemerschap. Zo moet voor alle geledingen in de sector, inclusief de zorgverzekeraars, duidelijk zijn welke spelregels gaan gelden. Er moet komend jaar ook duidelijkheid zijn over de wijze waarop de nieuwe vergoedingen er zullen komen en op basis waarvan apothekers met elkaar kunnen concurreren."

Intensief programma
Smits wees er in zijn toespraak op dat de KNMP samen met haar leden en de patiëntenverenigingen een intensief programma heeft opgezet om het toch al hoge peil van de zorg aan patiënten door apotheken op een nóg hoger niveau te brengen. Komend jaar gaat de KNMP voor diverse chronische ziekten nieuwe richtlijnen en standaarden invoeren zodat de veiligheid en de doelmatigheid van het medicijngebruik voor de patiënt toenemen. Apotheken zullen er voor zorgen dat er voor patiënten een volledig, veilig en betrouwbaar medicatiedossier zal zijn. Ook zal de KNMP de opleiding voor openbare apotheken versterken. Tevens zal het kwaliteitsniveau van de farmaceutische zorg op transparante wijze in kaart worden gebracht op basis van een kwaliteitsprofiel voor elke apotheek. Verder zal de relatie met patiënten en cliënten worden verstevigd.

Rust nodig
Om dit ambitieuze programma te kunnen uitvoeren, heeft de apothekersbranche rust nodig, betoogde KNMP-voorzitter Smits. "Overduidelijk bewezen is dat behandeling met medicijnen het mogelijk maakt dat patiënten langer zelfstandig functioneren. Goed en veilig medicijngebruik dringt complicaties van ziektes terug en verbetert de kwaliteit van leven. Op dit gebied is de apotheker dé autoriteit. Rust geeft ruimte om investeringen te doen, bijvoorbeeld in ICT. We zien nu helaas dat de hele farmaceutische keten zélf ernstige ziekteverschijnselen vertoont. Veel medicijnen worden nu al onder kostprijs verkocht, apotheken schrappen in hun budget voor noodzakelijke ICT-investeringen. Bij veel apothekers staat het water aan de lippen".

In dit verband helpt het bepaald niet dat het beleid van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) niet lijkt te rijmen met het streven van minister Schippers naar het verbeteren van de eerstelijns zorg, aldus Smits. "Binnenkort zal de NZa het apothekerstarief 2011 bekend maken. De signalen die wij daarover krijgen, zijn niet gunstig", zei Smits. "Wij vinden dat de NZa een realistisch tarief moet vaststellen, zodat de openbare apotheken zich in 2011 kunnen gaan voorbereiden op het bijzondere jaar 2012 waarin er hoogstwaarschijnlijk een nieuw vergoedingensysteem komt".


* © 2010 KNMP