Nederlandse Taalunie

Computers spreken en begrijpen Nederlands met steun van Nederland en Vlaanderen

Den Haag, 24 november 2010

Als we taal- en spraaktechnologie willen in onze eigen taal, dan moeten de overheden van Vlaanderen en Nederland er samen de schouders onder blijven zetten. Dat blijkt uit de evaluatie van het samenwerkingsprogramma STEVIN.

STEVIN staat voor Spraak- en Taaltechnologische Essentiële Voorzieningen In het Nederlands. Het is een samenwerkingsprogramma van de Nederlandse en Vlaamse overheid dat tot doel had onderzoek en innovatiemogelijkheden voor taal- en spraaktechnologie te stimuleren en er nieuwe gebruiksmogelijkheden voor te zoeken. Het programma ging van start in 2004. Het financierde onder meer de verzameling van gesproken en geschreven uitingen in het Nederlands, zoals een verrijkte verzameling van geschreven Nederlands met vijfhonderd miljoen woorden. Verder werden onderdelen voor een spraakherkenner voor het Nederlands verbeterd.

Een ander doel was Nederlandstalige toepassingen te helpen ontwikkelen. Daarom subsidieerde STEVIN vernieuwende demonstratieprojecten. Een daarvan toont hoe televisiemakers dankzij taal- en spraaktechnologie programma's (semi-)automatisch kunnen ondertitelen. Een ander STEVIN-product verwerkt de dagelijkse edities van twee Vlaamse kranten volautomatisch tot een gesproken krant voor slechtzienden. En in Utrecht gebruikt de Nederlandse politie een spraaktechnologietoepassing om autokentekens te identificeren, zodat de agenten in de meldkamer minder belast worden.

In opdracht van de Vlaamse en Nederlandse overheid heeft Technopolis Group het programma geëvalueerd. De conclusie is dat de belangrijkste doelstellingen in hoge mate werden behaald. De beoordelaars stelden vast dat gezamenlijke investeringen van Nederland en Vlaanderen in taal- en spraaktechnologie op lange termijn tot besparingen leiden. Expertise en middelen worden maximaal benut, doublures worden vermeden en de kwaliteit van de resultaten gaat erop vooruit. Financiële steun ten behoeve van taal- en spraaktechnologie blijft vooralsnog noodzakelijk om de positie van het Nederlands in de informatiemaatschappij te handhaven en te versterken. Een gezamenlijk vervolgprogramma wordt dan ook aanbevolen.

STEVIN wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid (EWI, IWT, FWO: 3,8 MEUR) en Nederlandse overheid (EZ, OCW, NWO: 7,6 MEUR). De Nederlandse Taalunie coördineert het programma en verzorgt het financieel beheer.

Meer informatie (o.a. projectbeschrijvingen en filmpjes) is te vinden op: www.stevin-tst.org/etalage. Resultaten kunnen verkregen worden via de TST-Centrale. Het evaluatierapport is af te halen via www.stevin-tst.org/programma/#verslagen.

---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ludo Permentier, info@taalunie.org, telefoon + 31 70 346 95 48.