Openbaar Ministerie

Gevangenisstraf overvallers supermarkt Voorschoten

24 november 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een 18-jarige man uit Leiderdorp en een 21-jarige man uit Leiden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, voor een gewapende overval op een Albert Heijn supermarkt in Voorschoten. Dit is conform de eis van de officier van justitie.

In de vroege ochtend van 26 mei 2010 werden vier medewerkers bij de opening van de winkel opgeschrikt door twee overvallers. De medewerkers werden bedreigd met een vuurwapen en een mes en gedwongen de sleutel van de kluis af te geven. Toen bleek dat geen van de medewerkers de sleutel van de kluis had moesten de medewerkers op de grond gaan liggen en werden hun handen vastgebonden. Voor de vier medewerkers brak toen een angstige periode aan.

Een half uur lang moesten ze op de grond liggen, wachtend op collega's met een sleutel van de kluis. Toen die arriveerden, werden zij ook onder bedreiging van een vuurwapen de supermarkt ingetrokken. Eén van hen moest onder bedreiging van een mes mee naar de kluisruimte, de kluis openen en helpen het geld in rugzakken te stoppen. Voordat de overvallers met het geld vertrokken kregen enkele medewerkers nog plastic boodschappentasjes op hun hoofden gelegd.

Een oplettende getuige had inmiddels de politie al gebeld, omdat hij zag dat een medewerker de supermarkt werd ingetrokken. Nadat de overvallers de supermarkt verlieten zijn zij onmiddellijk achtervolgd door de politie en konden ze snel worden aangehouden.

Ernst van het feit
De 18-jarige man was ten tijde van de overval nog 17 jaar. Vanwege de ernst van de feiten heeft de officier van justitie besloten hem als meerderjarige te behandelen en heeft ze tegen hem een gelijke straf geëist als tegen de andere, meerderjarige, dader. De rechtbank is hier in mee gegaan.

Aanpak overvallen
Het OM en de politie werken samen in de aanpak van overvallen. In de jaren 2009 en 2010 tot en met de maand september zijn 93 meerderjarige overvallers door de rechtbank Den Haag veroordeeld. In al deze zaken heeft het OM hoge gevangenisstraffen geëist; de rechter volgt deze hoge eisen doorgaans in grote mate.