CDA


Nieuws
CDA-Statenlid Reinie van Schoor loopt stage bij Emaus in Ermelo woensdag 24 november 2010

In het kader van de week van de jeugdzorg liep ik, Reinie van Schoor, stage bij Kwadrant Emaus, waar ik een kijkje nam in de keuken bij woongroep Buxus in Ermelo.

Buxus is een besloten leefgroep waar negen jongens wonen met een verstandelijke beperking. Naast deze beperking heeft elk van deze jongens een bijzondere achtergrond. 's Ochtends om 7:30 uur nam ik plaats aan tafel om te ontbijten met de jongeren. Hierna liep ik samen met de begeleiding en de jongens mee naar school en stage om te zien wat de jongeren allemaal doen op het terrein in Ermelo. Uiteraard bleef het daar niet bij: ik hielp mee op de inpakafdeling en sloot de ochtend af met de lunch bij Buxus en een gesprek met Geert Bos, regiomanager.

Structuur en regelmaat van groot belang
Persoonlijk ben ik onder de indruk wat ik gezien heb in Emaus. Een plus is dat zowel wonen als school en stage op één terrein te vinden zijn. Emaus biedt hier een geïntegreerde behandeling aan een complexe doelgroep. Deze jongeren kunnen zich hierdoor in een beschermde omgeving op hun eigen tempo ontwikkelen. Wat mij opviel is dat dit gebeurt onder begeleiding van mensen die zich met passie inzetten. De leiding biedt deze jongeren de structuur en regelmaat die ze nodig hebben. Dit is van wezenlijk belang.

Maatwerk
Het bezoek was bedoeld om inzicht te krijgen in de zorg voor jongeren de begeleiding en de leiding die deze specifieke jongeren nodig hebben. Een kijkje bij een leefgroep is dan natuurlijk de beste manier om dit te doen. Zonder een ochtend bij Buxus had ik niet het beeld gehad wat ik nu heb. Ik besef dat deze jongeren in de gewone samenleving niet kunnen functioneren vanwege hun beperking. Dit beschermd en begeleid wonen is noodzakelijk om ze een kans te geven. Elke jongere krijgt het maatwerk die hij nodig heeft, op een wijze dat de zelfredzaamheid van deze jongeren behouden blijft. Een compliment voor de creativiteit en de passie die de medewerkers bij Buxus hebben om dit voor elkaar te krijgen.

Noodzaak van kennis over de Jeugdzorg
Zowel de burgers als de politiek weten niet welke bijzondere jeugdzorg Kwadrant Emaus biedt. De samenleving wordt steeds complexer. Deze jongeren zijn beperkt in hun denken en handelen. Dit vermindert hun functioneren in de samenleving, waardoor ze snel 'buiten de boot vallen'. De manier waarop Kwadrant Emaus begeleiding biedt is voor deze jeugd zeker nodig. De medewerkers hebben de kennis en kunde in huis om juist deze bijzondere jongeren een kans te geven in de samenleving. Als CDA zullen we dit zeker blijven volgen.

Reinie van Schoor, Statenlid
r.van.schoor@ps.gelderland.nl