Radboud Universiteit Nijmegen


3 ton voor ontwikkeling digipoli taal- en spraakpatiënten

Datum bericht: 24 november 2010

Onderzoekers van de St Maartenskliniek en de Radboud Universiteit Nijmegen ontvangen 300.000 euro subsidie voor het opzetten van digitale poli's voor mensen met een taal- of spraakbeperking. Het geld is toegekend door ZonMw, een organisatie die gezondheidsonderzoek en
-innovatie financiert.

Opmars digipoli's
Digitale poli's zijn sterk in opkomst en bieden diverse voordelen voor patiënten. Maar voor neurologische patiënten met een taal- of spraakstoornis is ook digitale communicatie vaak niet zo eenvoudig. Het project Communicatie en Revalidatie DigiPoli (CRDP) moet ook voor deze groep patiënten digitaal contact met zorgverleners en medepatiënten mogelijk maken.

Specialistische technologie
In het project werken taal- en spraaktechnologen samen met hersenwetenschappers, taal- en spraakpathologen en artsen en logopedisten uit de revalidatiegeneeskunde. Samen gaan zij een aangepaste interface ontwikkelen voor patiënten met een taal- of spraakstoornis. Dat doen ze met speciale, geoptimaliseerde taal- en spraaktechnologie die zich bijvoorbeeld richt op woordpredictie (je tikt of zegt iets en de computer vult aan), spraaksynthese (tekst-naar-spraakomzetting) en automatische spraakherkenning.

Verder wordt gebruik gemaakt van zogenaamde chat by click-technologie: in een multiple choice- conversatie worden zinnen van gevoerde gesprekken opgeslagen en hergebruikt. Op deze manier ontstaat een groeiend netwerk van meerkeuzeconversaties waarmee veelvoorkomende vragen gemakkelijker gesteld en beantwoord kunnen worden. De digipoli wordt getest door patiënten met communicatiebeperkingen als gevolg van neurologische letsel in het UMC St Radboud en in het Nijmeegse revalidatieziekenhuis de St Maartenskliniek.

Zie voor meer informatie het persbericht over deze subsidie.