Radboud Universiteit Nijmegen


Nijmeegse Nobelprijswinnaars gehuldigd

Datum bericht: 24 november 2010

Prof. Andre Geim, bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit, en prof. Konstantin Novoselov, winnaars van de Nobelprijs voor Natuurkunde 2010, werden woensdag 24 november door de Radboud Universiteit gehuldigd.

Commandeur
Om 15:30 uur vond in concertgebouw de Vereeniging de academische viering plaats, waar de geleerden werden toegesproken door ondermeer prof. Jan Kees Maan. Deze werkte van 1994 tot 2001 intensief samen met Andre Geim in Nijmegen. Maan was ook de promotor van Konstantin Novoselov, die in 1999 naar Nijmegen kwam en er in 2003 promoveerde.

De twee geleerden werden door de staatssecretaris van Onderwijs, de heer Halbe Zijlstra, gedecoreerd met de Koninklijke onderscheiding Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Eerder op de dag spraken de Nobelprijswinnaars op de Radboud Universiteit met scholieren en studenten.

Grafeen
De twee uit Rusland afkomstige wetenschappers - momenteel werkzaam aan de Universiteit van Manchester - ontvangen de Nobelprijs voor Natuurkunde 2010 vanwege hun baanbrekende experimenten aan het tweedimensionale materiaal grafeen. Deze allerplatste variant van koolstof is vanwege zijn eigenschappen (sterk, flexibel, ondoordringbaar, zeer goed geleidend) een grote belofte voor allerlei technologische toepassingen.De grafeenontdekking ontstond uit de combinatie van de creatieve en originele wijze van denken van Geim en de unieke experimentele vaardigheden van Novoselov. De feestelijke uitreiking van de Nobelprijzen 2010 vindt plaats op vrijdag 10 december in Oslo.
Andre Geim (links) en Konstantin Novoselov (rechts) foto: University of Manchester
Andre Geim (links) en Konstantin Novoselov (rechts) foto: University of Manchester