CDA


Eddy van Hijum en Sabine Uitslag: Boete voor Pinkpop buiten proporties woensdag 24 november 2010

CDA-kamerleden Eddy van Hijum en Sabine Uitslag hebben vragen gesteld aan minister Kamp van Sociale Zaken naar aanleiding van de boete die Pinkpop van de arbeidsinspectie heeft gekregen vanwege de inzet van twee buitenlandse vrijwilligers tijdens het evenement. De organisatie kreeg een boete van â¬48.000 euro aan de broek. De Kamerleden willen van de minister weten hoe de Arbeidsinspectie opeens tot de conclusie kwam dat voor de betreffende vrijwilligers achteraf een tewerkstellingsvergunning nodig was, en welke ruimte de Wet Arbeid Vreemdelingen laat voor dit soort vrijwilligerswerk.

Â

Van Hijum en Uitslag benadrukken dat de organisatie van Pinkpop jaarlijks intensief van de Arbeidsinspectie en de Belastingdienst heeft overlegd over alle relevante regelgeving voor een ordentelijk verloop van het festival. Daarbij is de noodzaak van een tewerkstellingsvergunning nooit aan de orde geweest. âDeze werkwijze schaadt wat ons betreft het vertrouwen van ondernemers in de overheid, en dat is juist niet wat wij willen. De overheid moet vertrouwen schenken.â Bijkomend belastend feit is dat de controleur van de Arbeidsinspectie in 2008 zijn werk misbruikt heeft om zijn kinderen toegang tot alle locaties van het festival te geven.

Â

De Kamerleden willen van de Minister weten of die aanleiding ziet om de wet- en regelgeving op het punt van de inzet van vrijwilligers bij festivals, dan wel de instructies in de richting van de Arbeidsinspectie aan te scherpen.