Ministerie van Buitenlandse Zaken

fietsbeleid in de Verenigde Staten en Canada

Nederlands fietsbeleid in de Verenigde Staten en Canada

Nieuwsbericht | 24 november 2010

Nederland is een fietsland: er zijn meer fietsen dan inwoners en 40% van de bevolking fietst elke dag. Al dit fietsen zorgt voor minder verkeer, minder milieuvervuiling en gezondere inwoners. Een goed fietsbeleid is daarom een belangrijk onderdeel van het Nederlandse duurzaamheidsbeleid. De VS nemen hier graag een voorbeeld aan. De Nederlandse ambassades en consulaten hebben in de VS een fietsinitatief opgezet: de ThinkBike workshops.

Het idee van deze workshops is om met behulp van Nederlandse fietsexperts (Fietsberaad) het fietsgebruik in Canada en de VS te promoten. De workshop brengt onder andere Nederlandse fietsexperts, lokale politici, belangengroepen, ingenieurs en het bedrijfsleven bij elkaar om te brainstormen over hoe Noord-Amerikaanse steden fietsvriendelijker kunnen worden.

Onderzoeksteams bekijken de steden op de fiets en bespreken hoe straten, kruispunten en zelfs hele buurten verbeterd kunnen worden voor optimaal fietsgebruik. Aandachtspunten zijn onder andere: veiligheid op de fiets, fietsen naar het werk, fietsen naar school en tot slot: fietsen en het openbaar vervoer.

Toronto, Chicago en Washington zijn de eerste steden die meedoen aan de zogenaamde 'ThinkBike workshops'. Miami staat gepland voor het einde van 2010 en meer steden volgen in 2011. Nederland ziet deze workshops als een mooie kans om duurzaam beleid te ontwikkelen, het Nederlands fietsbeleid te promoten en om de bestaande goede relatie tussen VS, Canada en Nederland verder te versterken.