Waterschap Dommel

investeren in riool

Door samenwerken effectiever investeren in riool

Publicatiedatum : 24 november 2010

Op woensdag 24 november 2010 sluiten Waterschap De Dommel en 10 gemeenten rondom Eindhoven een contract over meten in het riool. Met de meetgegevens wordt duidelijk welke maatregelen nodig zijn om te kunnen voldoen aan wettelijke milieu-eisen. Door intensief samen te werken zijn flinke schaalvoordelen te behalen en betere gegevens.

Maatregelen aan riool

Waterschap De Dommel zuivert op de rioolwaterzuivering Eindhoven het afvalwater van de gemeenten Eindhoven, Waalre, Valkenswaard, Geldrop-Mierlo, Son en Breugel, Nuenen, Heeze-Leende, Bergeijk, Eersel en Veldhoven. Dit afvalwater stroomt via het riool naar de zuivering. Om aan toekomstige milieu-eisen te voldoen moeten riool en zuivering verbeterd worden. Deze verbeteringen kosten veel geld en ruimte. Omdat de overheden de kosten voor de burger zo laag mogelijk willen houden, is samenwerking noodzakelijk. Wethouder Ramaekers van de gemeente Veldhoven, een van de ondertekenaars, is enthousiast: "De gemeente Veldhoven wil uiteraard graag voldoen aan de milieu richtlijnen. Door samen te werken met andere gemeenten en het waterschap, krijgen we informatie om de juiste maatregelen te kunnen nemen."

Samenwerken bespaart kosten

De tien gemeenten en het waterschap gaan intensief samenwerken. Deze samenwerking heeft een aantal voordelen: betere uitwisseling van gegevens, het inzicht over het rioolstelsel wordt beter en er zijn financiële schaalvoordelen.

Het waterschap verzamelt en analyseert de gegevens over de werking van het riool bij regen. Waterschapbestuurder Lex Huijbers: "Deze gegevens geven ons inzicht om op de juiste plaats de juiste maatregelen te nemen."

Door gezamenlijk inkopen van gezamenlijk meetapparatuur aan, wordt door de gemeenten ongeveer 100.000 euro bespaard. Met de betere gegevens zullen in de toekomst tientallen miljoenen euro's minder aan maatregelen nodig zijn.