NVP Sollicitatiecode handvat voor politiek

24/11/2010 17:23

NVP (Nederlandse Vereniging Personeelsmanagement)

De Commissie NVP Sollicitatiecode van de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling (NVP) adviseert ook aan politieke partijen bij het rekruteren van Kamerleden de NVP Sollicitatiecode te hanteren. Door het gebruik van deze Code kunnen eventuele misstanden achteraf zoveel mogelijk worden voorkomen. De Code kan als uitgangspunt fungeren bij het aanstellen van Kamerleden. De Code dwingt namelijk organisaties tot het vooraf nadenken over de procedure voor de werving en selectie ter vervulling van vacatures. Zo is in de Code opgenomen dat kandidaten aan een organisatie de informatie dient te verschaffen die deze nodig heeft om een waar en getrouw beeld te krijgen van de geschiktheid van de sollicitant voor de functie. Indien er achteraf discussie ontstaat, zoals recent bij een aantal PVV Kamerleden, kan worden teruggegrepen worden op deze uitgangspunten. Daarbij is van belang of de verkregen informatie van belang is voor een goede uitoefening van de functie of iemand ongeschikt maakt of niet en ook of er geen waar en getrouw beeld zou zijn gegeven.

Het rekruteren vindt nu echter vooral door een permanente scoutingcommissie plaats, die eerder dit jaar wel aangaf te bevragen op integriteit en om serieuze referenties vraagt en deze ook natrekt, maar een diepgaande antecedentenonderzoek of andere vorm van (pre) employment screening vindt niet plaats.

De NVP Sollicitatiecode bevat basisregels die arbeidsorganisaties (bedrijven en instellingen die arbeidsrelaties aangaan) en sollicitanten naar het oordeel van de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling (NVP) in acht behoren te nemen bij de werving en selectie ter vervulling van vacatures. Het doel van de Code is een norm te bieden voor een transparante en eerlijke werving en selectieprocedure.

De Commissie NVP Sollicitatiecode bepleit een heldere en gestandaardiseerde procedure voor de werving en selectie van Kamerleden. Het is onwenselijk dat er tussen de verschillende politieke partijen wisselende sollicitatieprocedures worden gehanteerd en dat de ene partij in de procedure wel aan (pre) en/of (in)employment screening doet en een andere partij niet.





http://www.nvp-plaza.nl/sollicitatiecode