Nieuw-Vlaamse Alliantie




Grotere rol voor vrouwen in het externe EU beleid

klok 24 november 2010

Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Vrouwengeweld en de tiende verjaardag van Resolutie 1325 van de Verenigde Naties over vrouwen, vrede en veiligheid, zal het Europees parlement morgen in Straatsburg een resolutie aannemen die speciale aandacht vraagt voor de rol van vrouwen in het voorkomen van conflicten en het bouwen aan duurzame vrede. Europees parlementslid voor de N-VA, Frieda Brepoels, mede-indiener van de resolutie, reageert tevreden: "Al te vaak wordt vergeten dat vrouwen een belangrijke rol kunnen spelen bij het herstellen van stabiliteit in interne of internationale conflicten. Het Europees parlement moet daarom blijven hameren op de positieve rol van vrouwen op het gebied van veiligheid."

De baanbrekende VN-Resolutie 1325 was het eerste door de internationale gemeenschap aangenomen document dat enerzijds de onevenredig grote impact van gewapende conflicten op vrouwen belichtte en anderzijds de positieve bijdrage van vrouwen aan internationale vrede en veiligheid in de verf zette.

De Europese Unie heeft sinds de goedkeuring van Resolutie 1325 belangrijke stappen gezet op het punt van de positieve relatie vrouwen-vrede-veiligheid, maar ze moet dit thema nog veel hoger op de agenda zetten, bijvoorbeeld tijdens bi- en multilaterale contacten. Verder vraagt het Europees Parlement ook de inzet van meer vrouwen in opbouw- en vredesmissies van de EU in het buitenland, alsook overleg met plaatselijke vrouwenorganisaties; meer aandacht binnen de nieuwe Europese diplomatieke dienst en EU-delegaties voor vrouwen, vrede en veiligheid; een betere behartiging van het thema bij de planning van projecten onder Europese mensenrechten- en ontwikkelingsinstrumenten zoals het Stabiliteitsinstrument; adequate procedures in het kader van Europese veiligheidsmissies zodat vrouwelijke slachtoffers van (seksueel) geweld een klacht kunnen indienen. Dit laatste zou bijvoorbeeld goed van pas gekomen zijn in Oost-Congo, waar er in de eerste drie maanden van 2010 per dag zo'n 14 verkrachtingen plaatsvonden.

Brepoels: "De EU moet nu een tandje bijsteken. Er is immers nog veel werk aan de winkel. Zo blijkt uit het antwoord op mijn vragen dat er geen sprake is van een evenwichtige verdeling van mannen en vrouwen onder de speciale en persoonlijke vertegenwoordigers van de EU in het buitenland. Ook de vrouwelijke inzet tijdens EU-missies laat te wensen over. Het wordt tijd dat Hoge Vertegenwoordiger Ashton via de Europese diplomatieke dienst de gendergelijkheid en de rol van vrouwen in het externe beleid van de EU ook in de praktijk omzet." Auteur(s): Frieda Brepoels, Europees parlementslid Contactinfo:

Secretariaat Frieda Brepoels Tel: 02 284 78 62 Fax: 02 284 78 62 E-post: frieda brepoels europarl europa eu Url: www.friedabrepoels.eu