Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Begroting en tarieven 2011 vastgesteld

Publicatiedatum : 24 november 2010

De waterschapsbegroting en de tarieven van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden voor 2011 zijn vastgesteld. Na een stevige discussie en het indienen van diverse moties en amendementen, stemde het algemeen bestuur op 23 november in met de plannen voor het nieuwe jaar en de kosten die daaraan verbonden zijn. De lastenstijging voor de inwoners en bedrijven blijft beperkt tot zo'n 0,6%.

Extra bezuinigingen

Elie Miltenburg, portefeuillehouder financiën, verwoordt de besluitvorming in het algemeen bestuur als volgt: "De begroting voor 2011 is vastgesteld. Maar niet zonder de toezegging dat het college een forse inspanningsverplichting op zich neemt om de stijging van de uitgaven voor de komende jaren verder terug te dringen. Voor 2011 komt het er op neer dat we als college via een bezuinigingsronde een bedrag van circa 2 miljoen euro extra moeten zien te vinden. Komend voorjaar wil het algemeen bestuur hierover een besluit nemen, dus er is werk aan de winkel."

Waarvoor betaalt u?

Met de opbrengst van de waterschapsbelasting betaalt het waterschap onder andere de aanleg en het onderhoud van dijken en kaden, het beheer van sloten, kanalen en grachten en het zuiveren van afvalwater van huishoudens en bedrijven. In 2011 besteedt het waterschap het geld met name aan projecten om de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren, de kaden in het westelijk deel van ons gebied te verbeteren, aan projecten om het watersysteem klimaatbestendig te maken en aan het zuiveren van afvalwater.

Begroting

De tarieven die Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden hanteert, zijn gebaseerd op de begroting voor 2011. In de begroting staan de plannen voor het nieuwe jaar en de kosten die daaraan verbonden zijn. In 2011 gaat het uitvoeren van de plannen ruim 100 miljoen euro kosten.