Gemeente Castricum

Duurzaam inkopen en leveren voor ondernemers

Â

Inspiratiebijeenkomst voor ondernemers op 24 november

Â

Waarom wil ik als onderneming duurzaam inkopen? Hoe kan ik duurzaam inkopen? Hoe kijkt de gemeente Castricum aan tegen duurzaamheid en hoe vertaalt zich dat in het inkoopbeleid? Hoe kunnen duurzame ondernemers van Castricum interessant zijn of worden voor de gemeente en andere ondernemers? 25 ondernemers uit Castricum bezochten op 24 november de âInspiratie-bijeenkomst over duurzaam inkopen en Leverenâ waar deze vragen aan de orde kwamen.

Â

Het Platform Internationale Samenwerking van de gemeente Castricum organiseerde samen met COS Noord-Holland (Centrum voor internationale samenwerking) en de Ondernemersfederatie CAL op 24 november 2010 een inspiratiebijeenkomst voor de ondernemers van de gemeente Castricum. De bijeenkomst vond plaats in het nieuwe bedrijfspand van Tromp Medical BV te Castricum en werd voorgezeten door de heer Ton Borst namens de OFCAL.

Â

Bedrijf profileren door duurzamer in te kopen

De gemeente Castricum heeft in 2010 75% van haar producten duurzaam ingekocht en in 2015 zelfs 100%. Enerzijds is dit een verplichting die voor alle gemeenten geldt. Anderzijds is de gemeente Castricum een millenniumgemeente. Dit houdt in dat Castricum zich extra inspant om duurzame handel te bevorderen en armoede in de wereld te bestrijden.

Met duurzaam inkopen en leveren kunnen ondernemers zich profileren op het gebied van het tegengaan van kinderarbeid, betere arbeidsomstandigheden en meer zorg voor het milieu in ontwikkelingslanden en in Nederland.

Â

Presentaties

Met het organiseren van de bijeenkomst wilden het Platform Internationale Samenwerking van de gemeente en COS Noord-Holland de ondernemers van Castricum informeren en inspireren over het belang en effect van duurzaam ondernemen. Hiervoor hield het COS een presentatie over de vraag âWaarom is duurzaam inkopen interessant voor een ondernemer, waar liggen kansen?â, aan de hand van goede voorbeelden van productketens die al verder zijn met keteninitiatieven. Ook de verbanden met millenniumdoelen, fairtrade en duurzaam inkopen werden toegelicht. Wethouder Hilbrand Klijnstra, Milieudienst IJmond en Stichting RIJK belichtten wat duurzaam inkopen en leveren in de praktijk bij de gemeente Castricum inhoudt. En tot slot was er een inspirerende presentatie van gastheer Wim Tromp van het bedrijf Tromp Medical BV over duurzaamheid in relatie tot zijn bedrijf. Wat bewoog hem om zijn bedrijfspand zo duurzaam mogelijk te maken?

Â

Fairtrade borrel en chocoladeletter

De avond werd afgesloten met een fairtrade-borrel waarna alle ondernemers met interessante informatie en een presentje in vorm van een (fairtrade) chocoladeletter tevreden huiswaarts keerden.