Veilig Amsterdam


---

Cameratoezicht op uitgaanspleinen

24 november 2010

Wie een avondje gaat stappen zal het niet ontgaan: vanaf november is er op het Leidseplein, Rembrandtplein en Thorbeckeplein cameratoezicht. Op verzoek van de gemeenteraad, die daarmee tegemoetkomt aan de wens van de homogemeenschap, komen er ook camera's in de Reguliersdwarsstraat en de Leidsestraat. Het cameratoezicht moet het uitgaansgeweld tegengaan, zodat bezoekers, ondernemers en bewoners zich hier veiliger gaan voelen.

Het cameratoezicht is het sluitstuk van een pakket aan maatregelen om het geweld, de overlast en het vandalisme op de uitgaanspleinen terug te dringen. Zo wordt er al gebruikgemaakt van onder andere preventief fouilleren, alcohol- en pleinverboden, extra politie-inzet en samenwerking met portiers. De 28 camera's helpen de politie vooral om eerder in te grijpen. Op uitgaansavonden worden de beelden live uitgekeken en kan er direct politie worden gestuurd naar de plek waar iets aan de hand is. Daarnaast kunnen de beelden worden gebruikt voor opsporing.

"Cameratoezicht is een ingrijpende maatregel", zegt stedelijk projectleider Trudy Bibbe, "en de camera's komen er dan ook niet zomaar. Een veiligheidsanalyse laat zien dat hier voldoende aanleiding voor is. In de twaalf maanden tot 1 juli 2010 registreerde de politie tijdens de uitgaansavonden op en rond het Rembrandtplein nog 256 incidenten. Op en rond het Leidseplein waren het er 377. Dan gebeurt er zoveel op de uitgaanspleinen dat de politie soms ogen tekort komt. Cameratoezicht geeft dan letterlijk een beter overzicht."

Minder incidenten, vaker een leuke avond

Districtschef Jan Pronker beaamt dit. De afgelopen jaren heeft hij het op de uitgaanspleinen niet alleen drukker, maar ook steeds later en langer druk zien worden. "Mensen drinken thuis in en gaan dan pas uit. Vooral na 3.00 uur 's nachts is het daardoor vaak minder gezellig. Dan zijn er teveel mensen met teveel alcohol op. Die zijn lichtgeraakt en dat leidt al snel tot incidenten. Hoe eerder wij daarop kunnen ingrijpen, hoe kleiner de kans op escalatie en hoe meer mensen een leuke avond kunnen blijven houden."

De ervaringen met cameratoezicht in het Wallengebied sterken Jan Pronker in de overtuiging dat dit ook op de uitgaanspleinen effect zal hebben. "Sinds er op de Wallen camera's hangen, dalen daar de criminaliteitscijfers", stelt hij tevreden vast. "Bovendien gebruiken we de beelden regelmatig met succes voor opsporing. Anders dan op de Wallen, waar daders vaak van plan zijn om iets uit te halen, is uitgaansgeweld meestal impulsief. De kans op verschuiving buiten het cameragebied is daardoor nihil."

Privacy zoveel mogelijk gewaarborgd

Amsterdammers willen zich op straat veilig voelen en het cameratoezicht draagt daar aan bij. Tegelijkertijd hechten mensen echter aan hun privacy. Trudy Bibbe benadrukt dat er alles aan is gedaan om dit te garanderen. "Er komen borden die je op het cameratoezicht attenderen", licht ze toe, "en de camera's zelf worden duidelijk herkenbaar aan de politiekleuren. De medewerkers die de camerabeelden uitkijken hebben geheimhoudingsplicht en de beelden mogen maar zeven dagen worden bewaard. De politie heeft toestemming van de officier van justitie nodig om ze voor opsporing te gebruiken. Het draagvlak voor cameratoezicht is trouwens groot: 69% van de Amsterdammers vindt het een aanvaardbaar instrument."

Slachtoffer? Doe aangifte!

Jan Pronker wijst erop dat veilig uitgaan in eerste instantie een verantwoordelijkheid is van mensen zelf. "Houd jezelf in en help anderen als dat nodig is. Ben je slachtoffer geworden, doe dan altijd aangifte. Dat kan 24 uur per dag op het politiebureau op de Lijnbaansgracht 219, Prinsengracht 1109 of bij de mobiele post op het Rembrandtplein. Aangifte doen kan ook op ieder ander politiebureau. Doe het in ieder geval binnen zeven dagen, want dan kunnen we de camerabeelden nog veilig stellen."

De burgemeester heeft tot december 2011 toestemming gegeven voor het cameratoezicht. In 2011 wordt het cameratoezicht geëvalueerd en besluit de burgemeester of hij de toestemming verlengt.