Veilig Amsterdam


---

Discriminatie in Amsterdam en de regio

24 november 2010

Het samenleven van mensen van verschillende herkomst en/of geloofsovertuiging kan leiden tot problemen als discriminatie en intolerantie. Om discriminatie zoveel mogelijk in te perken en om trends te signaleren op het gebied van discriminatie is duidelijkheid nodig over zowel de omvang van het probleem als de aard van het probleem. Om deze redenen is uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar discriminatie in zowel Amsterdam als de regio. In Amsterdam zijn deze gegevens verzameld met de Burgermonitor. In de regio (Amstelland gemeenten: Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn) is in juni 2010 een apart onderzoek naar discriminatie uitgevoerd.

Doel van het onderzoek was om de mate van ervaren discriminatie in Amsterdam en de regio in kaart te brengen. Ook werd er gekeken naar de reden of aard van discriminatie en of mensen actie nemen na een discriminatie-ervaring.

Uit het onderzoek blijkt dat discriminatie minder gerapporteerd wordt in de regiogemeenten (14%) dan in Amsterdam (21%). Dit wordt grotendeels verklaard door de verschillen in bevolkingssamenstelling tussen de regio en Amsterdam, waarbij in de regio het aandeel bewoners met een niet-westerse herkomst kleiner is dan in Amsterdam. Aangezien deze groep vaker discriminatie ervaart dan autochtone inwoners is het niet verwonderlijk dat de gemiddelde discriminatie in Amsterdam hoger ligt dan in de regio.

Wanneer we echter binnen de etnische groepen kijken blijkt dat in de regio mensen van Marokkaanse afkomst zich vaker gediscrimineerd voelen dan in Amsterdam (54% en 38%).