Ingezonden persbericht



---


Arnhem, 26 oktober 2010

Gelders Debat op 24 november 2010 in Druten

De Waal: een te koesteren weelde of zware last?

Provinciale Staten van Gelderland gaan op 24 november 2010 het debat aan met inwoners van Gelderland die betrokken zijn bij de grootste rivier van Gelderland en West Europa, de Waal. Het Gelders Debat gaat over de visie die de provincie samen met andere organisaties voor de rivier heeft ontwikkeld. Een toekomstbeeld -WaalWeelde- waarin recreatie, landbouw, veiligheid, natuur en bedrijvigheid samen gaan. Het doel: een veiliger èn mooier rivierlandschap. Is dat een weelde of drukt de last op vele schouders? En wat is de rol van de provincie?

Het Gelders Debat wordt gehouden in Druten, Partycentrum Bilderbeek, Kattenburg 57A, van 18.00 tot 20.00 uur. Zoals gebruikelijk wordt het debat gevoerd aan de hand van drie stellingen. Statengriffier Bob Roelofs en Angelique Krüger zijn de vaste gespreksleiders die er voor zorgen dat zoveel mogelijk meningen naar voren komen.

Stellingen
Kan de bescherming tegen hoogwater samen gaan met bouwen in de uiterwaarden? De lokale economie heeft impulsen nodig, dus woningen en bedrijventerreinen zijn noodzakelijk. Maar hoe en waar? De eerste stelling gaat daarover. Bouwen in de uiterwaarden? Niet doen!

Meer specifiek gaat de tweede stelling over de Drutensche Waarden. Daar zijn plannen voor een haven en bedrijventerrein. Wat betekent dat voor de natuur en de mogelijke overlast voor bewoners? De discussie zal gaan over de stelling: Ruim baan voor bedrijven in de Drutensche Waarden.

En dan de rol van de provincie. Er zijn veel mogelijkheden om van de Waal een aantrekkelijke rivier te maken met kansen voor (recreatie)ondernemers en natuurliefhebbers. Maar niet alles kan en mag. Ruimtelijke kwaliteit is het sleutelwoord. De provincie kan hierin het voortouw nemen en als regisseur optreden. Moet er dan ook provinciaal geld bij? De derde stelling luidt dan ook: De Waal. Provinciaal geld waard!

Meedoen?
Iedereen is welkom bij dit Gelders Debat. Aanmelden kan door een mail te sturen naar geldersdebat@gelderland.nl. Een deel van het Debat wordt rechtstreeks uitgezonden via de radio van Omroep Gelderland. Vanaf 17.00 uur is de zaal open en staan soep en broodjes klaar.