Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam

wetenschapsagenda

november 2010


24/11

Promotie

Nyika Dalitso Kruyt: 'Glycemic control in acute stroke; balancing the risks'. Promotores zijn prof. dr. M. Vermeulen, hoogleraar Neurologie in het bijzonder klinisch wetenschappelijk onderzoek, en prof. dr. L.J. Kapelle, hoogleraar Neurologie, in het bijzonder de ischemische hersenziekten (UMC Utrecht). Co-promotores zijn dr. Y.B.W.E.M. Roos en dr. G.J. Biessels (UMCU).
Kruyt onderzocht hyperglycemie (verhoogde bloedsuiker) bij twee typen beroerten: het herseninfarct en de aneurysmatische subarachnoïdale hersenbloeding (SAB). Hyperglycemie komt veel voor en heeft een negatieve invloed op het herstel. Het AMC en het UMC Utrecht nemen deel aan de Glucose Lowering in Acute Stroke Study (GLASS), die nagaat of patiënten met een beroerte gebaat zijn bij actieve verlaging van bloedglucose. Het blijkt dat eerst de behandeling die leidt tot de verlaging moet worden verbeterd. Zowel de effectiviteit als de veiligheid van de huidige glucoseregulatie is niet goed genoeg om de behandeling te testen in een grote klinische studie, stelt Kruyt.
Tijd: 14.00 uur


Alle promoties van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam vinden plaats in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, en bij grote belangstelling in de aula van de universiteit, Lutherse Kerk, Singel 411 te Amsterdam. Oraties vinden plaats in de aula.
Voor meer informatie op het gebied van medisch wetenschappelijk nieuws kunt u contact opnemen met de AMC-wetenschapsvoorlichters Edith Gerritsma, Andrea Hijmans en Marc ven den Broek,
020 566 2929