Ingezonden persbericht


persbericht Amsterdam, 5 november 2010

CONCERTGEBOUW JAZZ AWARD 2010 voor sonny rollins

De Concertgebouw Jazz Award 2010 is toegekend aan tenorsaxofonist Sonny Rollins. Op woensdag 24 november krijgt hij de prijs uitgereikt door Simon Reinink, algemeen directeur van Het Concertgebouw. Aansluitend geeft de onlangs 80 jaar geworden jazzgigant een concert in de Grote Zaal. De Concertgebouw Jazz Award voor Sonny Rollins geldt als een onderscheiding voor zijn levenslange bijdrage aan de jazzmuziek.

De Concertgebouw Jazz Award werd in 2002 in het leven geroepen en is een oeuvreprijs voor een internationaal vermaarde jazzmusicus. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens een concert van de winnaar in Het Concertgebouw. Toots Tielemans (2009), Herbie Hancock (2008), Wayne Shorter (2007), Eddie Palmieri (2006), Benny Golson (2005), Chick Corea (2004), Elvin Jones (2003) en George Coleman (2002) gingen de tenorsaxofonist voor.

'Saxophone colossus' Sonny Rollins geldt al meer dan een halve eeuw als een van de meest toonaangevende jazzmusici. Pianist, bandleider en generatiegenoot Miles Davis, met wie Rollins veelvuldig samenwerkte, noemde de tenorsaxofonist al in de jaren zestig 'een legende'. Met langspeelplaten als Saxophone colossus en Tenor madness, fameus vanwege het duet met collega-saxofonist John Coltrane in de titeltrack, groeide Rollins in de jaren vijftig uit tot de grondlegger van de hard bob en maakte hij naam met innovaties als jazz in driekwartsmaat, de toepassing van latinritmes, onbegeleid solospel en de thematische improvisatie. Ook in de volgende decennia bleef Rollins een van de meest avontuurlijke jazzmuzikanten en een dominante factor in de naoorlogse jazzgeschiedenis. Hij experimenteerde met R & B, funk en pop en werkte onder andere samen met The Rolling Stones.

Tijdens het in samenwerking met North Sea Jazz tot stand gekomen concert dat volgt op de uitreiking wordt Rollins begeleid door een viertal musici die traditie en vernieuwing in zich verenigen. Bassist Bob Cranshaw werkt al met Rollins samen sinds de langspeelplaat The Bridge uit 1962 en ook percussionist Sammy Figueroa kan bogen op een decennialange relatie met de tenorsaxofonist. Gitarist Russell Malone (1963) is een vertegenwoordiger van de jongere generatie. Hij werkte samen met vele groten uit de jazzwereld en toerde uitgebreid met Harry Connick jr. en Diana Krall. Ook generatiegenoot Kobie Watkins brengt een rijke ervaring mee. Hij trad al eerder op met Sonny Rollins en is een vaste kracht in het trio van gitarist Bobby Broom.

woensdag 24 november 2010
Grote Zaal 20.15 uur

Sonny Rollins tenorsaxofoon

Russell Malone gitaar
Sammy Figueroa percussie
Kobie Watkins drums