Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo,12 november 2010

Struinen door het riet met de Waterratten
Avonturen in de natuur van het Ilperveld (7-12 jaar)

Op woensdagmiddag 24 november van 13.30 tot 15.30 uur trekt jeugdclub de Waterratten er weer op uit. Dit keer gaan we op zoek naar sporen van dieren die in het riet leven. Later mag je zelf aan de slag. We gaan insectenhotels bouwen!

Veel dieren vinden riet een prettige plaats om te leven. Denk maar eens aan vogels zoals de karekiet. Die zijn alweer naar het zuiden vertrokken, maar we gaan eens kijken of we een nest van het voorjaar kunnen vinden. Misschien ontdekken we een rietgal. Die ontstaat door een vliegje dat een eitje in de stengel legt. De plek er om heen wordt keihard. Het is een veilige plaats voor het jonge vliegje dat er na twee jaar uitkomt. We gaan riet verzamelen als we naar het Langhuis gaan. Daar maken we insectenhotels en leggen die klaar. Dieren die op zoek zijn naar een goede plek om de winter door te brengen kunnen er terecht. Zo help je de natuur een handje.

Jeugdclub de Waterratten kost ¤ 5,- per keer. Wil je een heel seizoen meedoen (12x) dan betaal je ¤ 65,000, Beschermers betalen ¤ 50,00. De middag begint bij het bezoekerscentrum dat aan de Kanaaldijk 32a, Landsmeer ligt. Dat is langs het Noord-Hollands Kanaal tegenover Watergang. Trek vooral warme (regen)kleding aan en waterdichte schoenen of laarzen. Voor deze activiteit is aanmelden verplicht. Dit kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 088 - 006 44 55. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl. Foto: De Waterratten verzamelen riet. Fotograaf Dré Selling.


Noot voor redacties