Ingezonden persbericht


Persbericht, 22 november 2010

Dip Yu Choy wint Kartini Prijs voor uitstekende studieresultaten

'Ik doe gewoon wat ik leuk vind'

Op 24 november ontvangt Dip Yu Choy (Den Haag) de Kartini Prijs (E 1250,-) voor de beste allochtone vrouwelijke eerstejaarsstudente in de exacte vakken. Deze landelijke prijs wordt uitgereikt bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen in Haarlem en is beschikbaar gesteld door mr. M. van Empel, oud-hoogleraar European Union Law. Dip Yu studeert Civiele Techniek aan de Technische Universiteit Delft en haalde gemiddeld ruim een 8.

Dip Yu koos voor de studie Civiele Techniek, omdat de toepassing van wiskunde in het berekenen van constructies van tunnels, bruggen en grote gebouwen haar aansprak. 'Ik heb bewust gekozen voor een studie waarin ik wiskunde kan toepassen, omdat ik dat een mooi vak vind. Maar ik wilde niet puur theoretische wiskunde studeren. Eigenlijk bevalt deze studie mij heel goed. Je kunt er veel kanten mee op.' Dip Yu wil zelf het liefst de constructie kant op.

Dat ze nu de Kartini prijs wint voor haar uitstekende studieresultaten, verbaast haar. 'Ik vind het leuk, maar ook wel apart, want een gemiddelde van ruim een 8 is ook weer niet zo bijzonder. Er zijn studiegenoten, ook meisjes, die nog hoger scoren.' De ouders van Dip Yu komen oorspronkelijk uit Hong Kong, maar wonen al ruim dertig jaar in Nederland. Dip Yu is geboren en getogen in Nederland. Ze heeft haar gymnasiumdiploma en Cambridge certificaat behaald aan het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Ook hier scoorde ze achten en negens voor de exacte vakken. 'Ik vond deze vakken veel leuker dan talen. Het is mooi om via rekenen en puzzelen tot oplossingen te komen. Dat ligt mij. Ik doe dus gewoon wat ik leuk vind', zegt de bescheiden winnares.

De Kartini Aanmoedigingsprijs is genoemd naar Radèn Ajeng Kartini die geldt als pionier van de emancipatie van de Javaanse vrouw. Hij wordt uitgereikt door mr. M. van Empel. Op 24 november worden nog meer Jong Talent prijzen uitgereikt. De veertig beste eerstejaarsstudenten in exacte vakken krijgen een aanmoedigingsprijs van vijfhonderd euro en drie studenten krijgen een prijs van vijfduizend euro voor hun afstudeeronderzoek en scriptie. De prijzen worden beschikbaar gesteld door diverse stichtingen en bedrijven die hiermee de studie in exacte vakken willen stimuleren. De jurering en organisatie zijn in handen van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Deze maatschappij jureert nog tal van andere belangrijke wetenschappelijke prijzen, waaronder de Akzo Nobel Science Award (zie ook: www.hollmij.nl).
---