Raad van State


woensdag 24 november 2010
10.00 uur
Zitting over de gedeeltelijke weigering door het college van burgemeester en wethouders van Leiden om een aantal documenten openbaar te maken. Een man uit Leiden had op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om openbaarmaking van alle informatie gevraagd rondom het optreden van de gemeente tegen Vrijplaats Koppenhinksteeg, en in het bijzonder tegen het daar gevestigde culturele centrum Bar & Boos. Het gemeentebestuur heeft een aantal documenten openbaar gemaakt, maar van een aantal andere documenten heeft het gemeentebestuur alleen de datum en de opsteller van het document vermeld. De documenten zouden interne beleidsopvattingen bevatten, aldus de gemeente. De man vindt dat het gemeentebestuur niet mocht volstaan met een opsomming van datum en opsteller van de documenten. De rechtbank in Den Haag stelde de man in februari 2010 in het ongelijk. Tegen die uitspraak komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de zaak met zaaknummer 201004998/1 die de Raad van State eveneens om 10.00 uur behandelt. (zaaknummer 201002672/1)

10.00 uur

Zitting over de gedeeltelijke weigering door het college van burgemeester en wethouders van Leiden om een aantal documenten openbaar te maken. Stichting Ontmoetingsruimte de Linkse Kerk had op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om openbaarmaking van alle informatie gevraagd rondom de overdracht van een pand aan de Hooglandse Kerkgracht en een pand aan de Koppenhinksteeg aan Woningstichting Ons Doel. De Woningstichting wil de panden renoveren met als doel de Vrijplaats Koppenhinksteeg te legaliseren. De gemeente heeft de gevraagde documenten grotendeels beschikbaar gesteld, met uitzondering van de exploitatieberekeningen van de woningstichting en enkele e-mails. Volgens de gemeente zou de Woningstichting worden benadeeld als deze documenten openbaar zouden worden gemaakt. De Linkse Kerk is het hier niet mee eens. De rechtbank in Den Haag stelde de Linkse Kerk in april 2010 in het ongelijk. Tegen die uitspraak komt de kerk in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de zaak met zaaknummer 201002672/1 die de Raad van State eveneens om 10.00 uur behandelt. (zaaknummer 201004998/1)

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan 'Stadsbrug en Energieweg tussen Neerbosscheweg en Industrieplein' van de gemeente Nijmegen. Het bestemmingsplan maakt de aanleg mogelijk van een tweede stadsbrug over de Waal met aansluitende infrastructuur in Nijmegen. De stadsbrug verbindt het te ontwikkelen woongebied 'de Waalsprong' ten noorden van de Waal met de stad Nijmegen ten zuiden van de Waal. De brug zal het beschermde natuurgebied 'De Oosterhoutse Waarden' doorsnijden, dat onderdeel uitmaakt van het Natura 2000 gebied 'Uiterwaarden Waal' en van de provinciale ecologische hoofdstructuur. Daarnaast maakt het plan (herstructurering van) een bedrijventerrein mogelijk dat grenst aan de nieuwe infrastructuur. De Vereniging Stedelijk Leefmilieu Groen- en Milieubeheer, een aantal bedrijven uit het gebied, en verschillende omwonenden komen tegen het goedkeuringsbesluit van het provinciebestuur in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de vereniging en enkele bedrijven had beter onderzoek moeten worden gedaan naar de luchtkwaliteit. Zo zou niet duidelijk zijn of aan de luchtkwaliteitseisen kan worden voldaan en zou geen rekening zijn gehouden met een aantal ontwikkelingen. Ook hadden volgens hen niet alleen de gevolgen voor het milieu in het gebied bij de Energieweg, de brug en het natuurgebied in kaart moeten worden gebracht, maar ook de gezondheidseffecten op de hele regio. De bedrijven vinden verder dat van verkeerde verkeersprognoses is uitgegaan. De gevolgen van de afsluiting van de Waalbrug en van het niet realiseren van de verbreding van de A50 hadden volgens hen in het verkeersonderzoek moeten worden meegenomen. De beheersvereniging De Koopvaart twijfelt onder meer aan de financiële uitvoerbaarheid van het plan. (zaaknummer 201001393/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.