Inspectie v/h Onderwijs

lessen Fries laat nog veel te wensen over

Kwaliteit van lessen Fries laat nog veel te wensen over

24 november 2010

Het onderwijs in het vak Fries in basisonderwijs en voortgezet onderwijs kan veel beter. Dit blijkt uit het rapport 'Tussen wens en werkelijkheid' ('Tusken winsk en wurklikheid') van de Inspectie van het Onderwijs. Vandaag biedt hoofdinspecteur Rick Steur het rapport aan aan Jannewietske de Vries, gedeputeerde van de provincie Fryslân.

Geen verschil tussen les aan Friestalige en niet-Friestalige leerlingen Ten opzichte van 2005 blijken scholen beter op de hoogte te zijn van de thuistaal van hun leerlingen. Ook hebben ze vaker een taalbeleidsplan. In de lessen is echter nog weinig verbetering te zien. Het onderwijsaanbod wordt veel te weinig afgestemd op de verschillen tussen leerlingen. Dat is zorgelijk, daar een aanzienlijk deel van de leerlingen het Fries niet van huis uit meegekregen heeft. Ook de kwaliteitszorg is onvoldoende. Zo analyseren te weinig scholen systematisch de kwaliteit en de opbrengsten van het Friese onderwijs, waardoor het ook lastig is om de kwaliteit te verbeteren.

Veel initiatieven genomen
In de laatste tien jaar zijn veel initiatieven genomen waarvan het onderwijs in het Fries heeft kunnen profiteren. Zo zijn de kerndoelen aangepast, heeft de provincie Fryslân Boppeslach ingezet om het onderwijs in Fryslân te verbeteren, hebben rijk, provincie en schoolbesturen het kwaliteitsakkoord basisonderwijs gesloten en zijn er nieuwe onderwijsmethoden beschikbaar gekomen. Naar nu blijkt is er nog veel te verbeteren aan de lessen Fries. Overigens is zo'n verbetering nog niet voldoende om de ambities die het rijk en de provincie hebben voor het Fries te realiseren. De inspectie is er niet zeker van of er in de provincie voldoende draagvlak is voor de versterking van het vak Fries. Een deel van de scholen geeft alleen Fries omdat het moet en directeuren schatten de motivatie van leerlingen en ouders voor het vak Fries vaak laag in.

Inspectie adviseert opbrengstgericht werken
De inspectie adviseert scholen opbrengstgericht te gaan werken aan het vak Fries en het leerstofaanbod af te stemmen op de verschillen tussen leerlingen. Ook moeten scholen, daarbij mogelijk geholpen door de provincie, ervoor zorgen dat de resultaten van de leerlingen gevolgd kunnen worden aan de hand van een genormeerd toets- of leerlingvolgsysteem. Zodra dat op orde is zal de inspectie de kwaliteit van het onderwijs in het Fries weer onderzoeken.

Regels moeten duidelijker
De inspectie wil erop letten dat scholen voldoen aan de verplichting om Fries aan te bieden. Daarvoor is het wel nodig dat het ontheffingsbeleid van de provincie duidelijker wordt. Daarnaast moeten er meer docenten bekwaam en bevoegd zijn voor het vak Fries. Hiervoor moeten de regels worden verduidelijkt. Ook dienen lerarenopleidingen te zorgen voor een laagdrempelig aanbod. Bij deze verbeteringen is een belangrijke rol voor de provincie weggelegd.

Wettelijke positie Fries in het onderwijs
Volgens de Wet op het primair onderwijs (WPO) moet op scholen voor basisonderwijs in de provincie Fryslân onderwijs in de Friese taal worden gegeven. Verder kunnen scholen het Fries als voertaal bij het onderwijs gebruiken. Volgens de Wet op het voortgezet onderwijs (WVO) bevat de onderbouw onderwijs in de Friese taal. De scholen voor speciaal onderwijs kunnen Fries opnemen in hun onderwijs. Volgens de Wet op de expertisecentra (WEC), waar deze scholen onder vallen, is dit echter niet verplicht. Scholen kunnen bij de provincie Fryslân ontheffing vragen van de verplichting om Fries te geven. De beleidsregel hierover is onder revisie.