Schoonheidsideaal kost hond de kop

24/11/2010 08:59

Hondenbescherming

Den Haag, 24 november 2010

Schoonheidsideaal kost hond de kop

Met de grootste hondenshow van Nederland in de startblokken doet Hondenbescherming oproep naar aanleiding van rapport over ongerief

'Erfelijke aandoeningen en te ver doorgevoerde raskenmerken veroorzaken langdurig en ernstig ongerief'. Dit is één van de zorgwekkende conclusies uit het rapport 'Ongerief bij gezelschapsdieren' dat eerder dit jaar verscheen. Het rapport is het resultaat van onderzoek dat in opdracht van het toenmalige ministerie van LNV is verricht door Wageningen UR Livestock Research en Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht naar de mate van ongerief bij gezelschapsdieren.

Het rapport ondersteunt de eerder ontstane discussie over ongezonde kenmerken van onze honden. Veel van onze huidige hondenrassen en -typen zijn - ten opzichte van hun voorouders - overdreven. De neiging tot overdrijven heeft geleid tot vele gezondheidsproblemen. Denk aan de te korte snuiten die leiden tot ademhalingsproblemen bij bijvoorbeeld Franse buldoggen, de vele rimpels bij een hondenras als de Sharpei die leiden tot huidontstekingen en de te lange ruggen bij Teckels die de zogenaamde 'teckelverlamming' kunnen veroorzaken. 'In onze overtuiging van wat wij 'mooi' vinden, hebben we veel oog voor de eigenschappen van honden die wij mooi vinden, maar vergeten we wat voor de hond echt belangrijk is', aldus woordvoerder Just de Wit van de Hondenbescherming. 'We zijn raskenmerken die het basale functioneren van de honden belemmeren steeds normaler gaan vinden'.

In aanloop naar de grootste hondenshow in Nederland, de Winner, die het aankomend weekend in de RAI van Amsterdam wordt gehouden, doet de Hondenbescherming een dringende oproep aan (potentiële) hondenbezitters, hondenfokkers en keurmeesters om bij het kopen, bij het fokken en bij het keuren van de showhonden niet alleen oog te hebben voor de 'uiterlijke' schoonheid van de hond, maar met name om te zien naar de 'innerlijke' schoonheid van de hond, die wordt gevormd door een goede gezondheid en een fijn karakter. Een goed hondenleven in gezondheid en met een fijn karakter verdient te allen tijde voorrang te krijgen boven kenmerken die wij vanuit ons schoonheidsideaal wensen.

http://www.hondenbescherming.nl