Ingezonden persbericht


StoereMeidenDag op PCC Oosterhout

Vandaag, woensdag 24 november, gaan zo'n 150 meisjes op PCC Oosterhout aan de slag met techniek. Door een dagje magnetische pennenhouders, sfeervolle kerstversiering, eigen websites en huisinrichtingen te maken, kunnen de meiden beter beoordelen of het Vakcollege Techniek iets voor ze is.

Het Vakcollege Techniek, de nieuwe zesjarige vmbo/mbo-opleidingscombinatie, startte in september 2009 met een flinke groep leerlingen die wel oren had naar een opleiding die voor 30% uit praktijk bestaat.

Vestigingsdirecteur Johan Dekker is enthousiast over de resultaten van de opleiding tot nu toe: ,,Het basisprincipe van deze opleiding is 'ontwerpen, maken, gebruiken'. Gebruikelijk binnen het vmbo is dat leerlingen een kant-en-klare werktekening krijgen en op basis daarvan aan de slag gaan. Bij het Vakcollege Techniek is dat vanaf de allereerste lesdag totaal anders, want hier doen alles in een traject het zelf. Voor iedere opdracht formuleren ze zelf de eisen die ze aan hun ontwerp stellen, ze maken dan een gedetailleerd ontwerp, gaan vervolgens aan de slag met bouwen en tenslotte kijken of ze tijdens het proces dingen hebben moeten bijstellen. Ook beoordelen ze in hoeverre ze hun eigen criteria hebben gehaald. Wij merken nu al dat leerlingen door deze werkwijze veel kritischer leren kijken en actiever meedenken. Dat is heel bijzonder om te zien."

Er zijn al meer meisjes die voor techniek kiezen dan voorheen. Bijvoorbeeld Isa Leering (12) uit het eerste jaar: ,,Ik heb mijn eigen kamer wel al 20 keer verbouwd. Ik vind het gewoon leuk om te bepalen welke ruimte je waarvoor kunt gebruiken, of om een huis in te richten zodat het goed kan worden verkocht. Hiervoor had ik nog nooit met gereedschap gewerkt en dat leer ik nu allemaal wel. Volgens mij is dat handig voor als ik later binnenhuisarchitect ben, dan weet ik mooi wel hoe alles werkt." Marissa Hoekmeijer (13) wil ik elektriciën worden of lasser: ,, Ik heb al eens gesoldeerd met een grote vlam en dat vond ik wel wat. Mijn plannen kunnen nog veranderen hoor, maar ik heb het nu in ieder geval erg naar mijn zin." Daisy de Klerk (15) zit al in het 4e jaar: ,, Ik ben net voor negen weken begonnen bij de marine. De komende weken werk ik op een boot die helemaal is gestript. Ik ga helpen nieuwe kabels aanleggen en nieuwe contactpunten en -dozen.

Dat was echt een droom voor mij. Ik wil later namelijk naar de marine of de luchtmacht."

De hoop van de schoolleiding is dat van de 150 meisjes die de StoereMeidenDag bezoeken, er weer een aantal voor de techniekopleiding zullen kiezen, om zo het komende landelijke tekort aan goede vakmensen te helpen op te lossen.