Politie Drenthe

Onderzoek zedenmisdrijf afgerond

Eelde, 24-11-2010 o De politie heeft het onderzoek, waarbij op 21 oktober een twaalfjarig meisje uit Eelde slachtoffer werd van een zedenmisdrijf, nagenoeg afgerond. In het onderzoek is de verdenking naar voren gekomen dat het meisje door de verdachte, een 29-jarige man uit Hoogezand, is verkracht. De verdachte is ruim een week later aangehouden en zit nu in de gevangenhouding van negentig dagen, wat inhoudt dat hij tot aan de zitting vast blijft zitten..

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat de verdachte en het slachtoffer al enkele maanden contact met elkaar hadden via internet. Daar waren ze met elkaar in contact gekomen en daar ontstond een uitwisseling van berichten. Daarna werden telefoonnummers uitgewisseld en ontstond er ook sms-contact. Uiteindelijk werd onder misleidende omstandigheden een afspraak gemaakt op 21 oktober in Eelde, waarbij de twee elkaar voor het eerst ontmoetten. Bij deze ontmoeting is het 12-jarig meisje slachtoffer geworden van de inmiddels aangehouden verdachte.

In dit geval heeft de verdachte misbruik gemaakt van de ongelijkwaardige verhouding tussen een kind en een volwassene. Tijdens de contactmomenten op internet wist hij steeds de nieuwsgierigheid van het kind te wekken waardoor ze reageerde op zijn berichten, met uiteindelijk de fatale ontmoeting als gevolg.

Bij de politie is bekend dat gebeurtenissen als deze niet op zich staan. Bij de zedenrechercheurs komen in toenemende mate meldingen binnen van contacten met kinderen die op deze wijze zijn ontstaan. De politie roept ouders en verzorgers daarom op om alert te zijn bij het internetgedrag van kinderen en in te grijpen wanneer dat nodig is.

Bestemd voor de redacties;