Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 24-11-2010

Televisie
EENVANDAAG
Uitzending woensdag 24 november
Nederland 1 - 18.15 uur

EENVANDAAG OVER AGRESSIE IN DE SUPERMARKT
EEN DERDE VAN SUPERMARKTPERSONEEL BEDREIGD

Voor het eerst stellen supermarkten exclusief beelden van hun beveilingscamera's ter beschikking. In een uitzendingvullende reportage van EENVANDAAG van vanavond (woensdag 24 november) is te zien hoe personeel wordt bedreigd, bespuugd, geschopt en gemolesteerd. Eén derde van het supermarktpersoneel voelt zich onveilig op de werkvloer.

Verslaggevers van EENVANDAAG gingen in drie gemeenten bij verschillende supermarktfilialen undercover om te ervaren hoe agressief de klanten zich gedragen in de super. De verhalen die het winkelpersoneel aan hun toevertrouwen, liegen er niet om: "Ik ben heel hard in mijn buik gestompt." "Ik ben door een bejaarde in mijn hand gebeten en heb daarbij mijn trouwringen verloren." "Ik heb 50 keer aangifte gedaan van verschillende bedreigingen, maar nooit wat teruggehoord op mijn aangiften". Alle medewerkers melden dat zij door iedere bevolkings- en leeftijdsgroep met toenemende mate worden uitgescholden, bedreigd en soms fysiek worden aangevallen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel en Hoofdbedrijfsschap Detailhandel bevestigen de problematiek. Zo zegt Jules van Well (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) "Het is een landelijk probleem. Het korte lontje in de samenleving word steeds korter, mensen voelen zich snel aangesproken en reageren op toenemende agressieve wijze. Het is een algemeen verschijnsel in de winkel."

Supermarkten bieden werk aan 220.000 full- en parttime werkers. EENVANDAAG legde de hand op explosieve beelden die woensdag in deze uitzendvullende reportage worden vertoond. Daarnaast is ook te zien hoe de verslaggevers zelf agressief worden bejegend.

De eerste beelden van de reportage zijn te zien op eenvandaag.nl.