Ingezonden persbericht



---



Arnhem, 24 november 2010

Statencommissies weer volop bezig

Op woensdag 1 december hebben de vijf commissies van Provinciale Staten de handen weer vol aan stevige agenda's. Vlak voor het eind van de Statenperiode is er nog veel te bespreken en te besluiten. Behalve het Burgerinitiatief van Platform Voorst (aparte commissie MEZ) komen bijvoorbeeld ook de financiën van het Provinciaal Meerjarenprogramma Vitaal Platteland (LGW) en de gebiedsontwikkeling Apeldoorns Kanaal (commissie RWM) aan de orde. De vergaderingen van de commissies zijn openbaar en beginnen om 9.30 uur. De behandeling van het burgerinitiatief Voorst wordt ook uitgezonden via Statenlive.

Commissie Ruimtelijke Ordening, Wonen en Milieu (RWM) Statenzaal, 9.30-12.00 uur
Als Statenvoorstellen komen aan de orde:
-Ruimtelijke verordening Gelderland (inclusief de resultaten van de hoorzitting op 22 november). Dit agendapunt is via de provinciale website (Statenlive) te volgen. -Rapport van de Commissie van Onderzoek over de functieverandering van gebouwen in het buitengebied, -Opheffen asfaltcentrale Bruil in Wageningen en het toekennen van 408.699 euro aan Bruil en 486.448 euro aan de gemeente Arnhem als tegemoetkoming in gemaakte kosten, -Beschikbaar stellen van 5 ton voor de uitvoering van het jaarprogramma 2011 Actieplan Ruimtelijke kwaliteit. De commissie spreekt ook nog over de startnotitie evaluatie Wet ruimtelijke ordening, de evaluatie van het Gelders Klimaatprogramma, 'zonnige daken' bij agrarische bedrijven, de molenverordening en over de Gebiedsontwikkeling Apeldoorns Kanaal.

Commissie Landelijk Gebied en Water (LGW)
Wijsmanzaal, 9.30-12.00 uur
Aan de orde komt het statenvoorstel over de financiële positie van het PMJP Vitaal Platteland. GS doen deze voorstellen onder andere op basis van motie 55 die in de Staten van 10 november jl is aangenomen. Tevens bespreekt de commissie de subsidieverordening Natuur- en Landschapsbeheer Gelderland die op 10 november in PS is aangehouden. Bij de overige onderwerpen komt het Natuurbeheerplan 2011 aan de orde, evenals op verzoek van de Partij voor de Dieren het verzoek van de gemeente Apeldoorn om een bijdrage van 550.000 euro in verband met de gemaakte kosten voor het landbouwontwikkelingsgebied (LOG) Beemte-Vaassen.

Commissie Jeugd, Gezin, Zorg, Welzijn en Cultuur (JZC) Wijsmanzaal, 14.00-16.30 uur
Het Statenvoorstel op de agenda van de commissie gaat over de eindrapportage van de Commissie monitoring Jeugdzorg 'Zicht op zorg'. Vervolgens worden de commissieleden geïnformeerd over de mogelijkheden van energiebesparing en verduurzaming van openbare Gelderse zwembaden.

Commissie Mobiliteit en Economische Zaken (MEZ)
Statenzaal, 14.00-17.00 uur
De commissie behandelt in deze aparte vergadering uitsluitend het Burgerinitiatief van Platform Voorst over de N345 en het statenvoorstel van Gedeputeerde Staten over de rondweg. De reguliere vergadering van de commissie is op woensdag 8 december.

Commissie Algemeen Bestuur en Financiën (ABF)
Wijsmanzaal, 17.30-20.00 uur
Het enige Statenvoorstel in de commissie behandelt de Slotwijziging van de Begroting 2010. Dit is de laatste bijstelling van de begroting van het lopende jaar. Daarna komen drie notities aan de orde:
De Commissie van Onderzoek presenteert haar rapportage over het instrument Burgerinitiatief (met aanbevelingen), de evaluatie van de Gelderse Regiodag (12 juni) en het Open Huis (11 september) wordt besproken en de Eindbalans van de acties van Gedeputeerde Staten in het kader van de deregulering komt aan de orde.

Alle te behandelen statenvoorstellen en notities zijn terug te vinden op de website van de provincie (www.gelderland.nl)