Manpower Logistics Academy opent derde centrum in Gent Zeehaven

24/11/2010 11:02

MANPOWER BELGIUM

Manpower Logistics Academy opent derde opleidingscentrum in Gent ZeehavenHR-dienstverlener Manpower opent vandaag in Gent Zeehaven zijn derde Manpower Logistics Academy. Met deze verdere uitbreiding vergroot de groep niet alleen het actieterrein maar ook de capaciteit van haar eigen logistieke opleidingscentra. Voortaan krijgen in België 1.200 cursisten per jaar de kans om in enkele dagen tijd het vak aan te leren of zich bij te scholen. Tegelijkertijd introduceert Manpower een eigen ecodrivinglabel en breidt het elke praktijktraining uit met een module rond zuinig en milieuvriendelijk rijgedrag.

Volgens de Manpower-enquête rond het tekort aan talent vindt in 2010 meer dan een kwart van de Belgische werkgevers moeilijk geschikt personeel. Jaar na jaar staat het beroep van heftruckchauffeur in de top 10 van de knelpuntberoepen in België. De Manpower Logistics Academy in Evergem (Gent Zeehaven) is de derde in zijn soort. Manpower opende eerder al vestigingen in Vilvoorde (2007) en Tessenderlo (2008). Sinds begin 2010 volgden daar alles samen 970 cursisten een logistieke opleiding. Slechts de helft daarvan had al ervaring in de sector op zak; voor de andere helft was de logistiek compleet nieuw.

Meer instroom en doorstroom van logistiek talent

Jeroen Nys, Project Manager Logistics bij Manpower, benadrukt dat ook de nieuwe Gentse vestiging zowel op instroom als doorstroom zal focussen: "De Manpower Logistics Academy heeft een dubbele missie. We willen proactief kandidaten met potentieel klaarstomen voor de logistieke knelpuntvacatures. Maar we bevorderen ook de doorstroom binnen de sector door logistieke medewerkers bij te scholen en voor te bereiden op de volgende stap in hun loopbaan. Onze trainingen zijn trouwens maar een schakel in een geïntegreerd tewerkstellingsproject. Onze Logistics-divisie is gespecialiseerd in rekrutering, screening, training én loopbaanbegeleiding. Alleen met een totaalaanpak kunnen we de kloof tussen vraag en aanbod in de sector dichten."

3.500 m² oefenvloer voor 400 cursisten per jaar

Van de 3 vestigingen van de Manpower Logistics Academy is die in Evergem de grootste. De oefenhal van 3.500 m² biedt plaats aan een uitgebreid en professioneel uitgerust oefenparcours dat de meest voorkomende situaties van een echte logistieke werkvloer nabootst (zie annex 1). Manpower organiseert er intensieve, praktijkgerichte trainingen voor arbeiders en bedienden. Alles samen is in Evergem capaciteit voor 400 cursisten per jaar. Talent dat de regio goed kan gebruiken, aldus Jeroen Nys: "Oost-Vlaanderen heeft de ambitie om een logistieke topregio te worden en daarvoor is geschikt personeel nodig. Gemiddeld 80% van onze cursisten vindt binnen de 3 dagen werk in de logistiek. Niet alleen de havenbedrijven zullen van onze expertise kunnen profiteren. Ook de grote en kleine bedrijven uit de wijdere omgeving moeten gemakkelijker toegang krijgen tot onmiddellijk inzetbare medewerkers."

Module ecodriving in elke praktijktraining

Sinds de opening van zijn eerste opleidingscentrum is Manpower zijn trainingsaanbod voortdurend blijven uitbreiden en vernieuwen. Sinds kort krijgt elke cursist in zijn pakket praktijklessen automatisch ook een module ecodriving. Manpower stelde vast dat te veel bedrijven kansen laten liggen om hun hef- of reachtruckchauffeurs efficiënter te leren rijden. Het besteedt daarom aan de hand van speciale oefensessies extra aandacht aan de ontwikkeling van een zuinige, milieuvriendelijke en veilige rijstijl (zie annex 3). De module ecodriving is daarnaast ook als losstaande training beschikbaar voor bedrijven die bijvoorbeeld hun eigen heftruckchauffeurs willen bewustmaken van de voordelen van een aangepast rijgedrag. Om het belang van ecodriving in de verf te zetten, riep Manpower trouwens een eigen Ecodriving-label in het leven.

Structureel partnership met vakspecialisten

Manpower gaat er prat op vanuit zijn trainingscentra steeds meer maatwerk te bieden. Net daarom koos het er ook nu weer bewust voor om de touwtjes stevig in handen te houden en de Manpower Logistics Academy volledig in eigen beheer te exploiteren. Net als in de 2 andere vestigingen werkt het daarvoor nauw samen met 2 structurele partners. Voor de ontwikkeling en het geven van de trainingen doet Manpower al sinds het prille begin in 2007 een beroep op @thetys, een erkend opleidings- en adviesbureau met specialisatie in de logistiek. Qua infrastructuur leverde marktleider Stills de helft van de oefentoestellen. De andere helft van het wagenpark is een mix van voertuigen van diverse merken.

Zie bijlagen

Over Manpower

Manpower (NYSE: MAN) is een van de wereldleiders en een erkende referentie in de HR-sector. Het bedrijf is opgericht in 1948 en heeft een jaaromzet van 22 miljard US-dollar. Met een complete waaier van diensten en oplossingen voor elke fase in de tewerkstellingscyclus helpt Manpower zijn klanten het meeste te halen uit de continu veranderende wereld van werk. De groep is gespecialiseerd in rekrutering en selectie van vast en tijdelijk personeel, outsourcing, personeelsevaluatie, opleiding, outplacement en organisatieadvies. Met zijn ver doorgedreven aandacht voor kwaliteit, efficiëntie en kostenreductie stelt Manpower zijn klanten in staat hun productiviteit te verhogen en zich op hun corebusiness te concentreren. Zijn netwerk van 4.100 kantoren in 82 landen en gebieden is op jaarbasis goed voor zo'n 400.000 klanten uit de meest uiteenlopende sectoren, van kmo's tot grote internationale ondernemingen. In België telt Manpower meer dan 80 generalistische en gespecialiseerde kantoren. Manpower is actief onder de merknamen Manpower, Manpower Professional, MBS, Elan, Jefferson Wells en Right Management.

www.manpower.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel