Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


VS-correspondent Ron Linker van Washington

naar Parijs

HILVERSUM, 24 november 2010 - NOS-correspondent Ron Linker (39) verruilt Washington voor Parijs in de zomer van 2011. Hij wordt de nieuwe multimediale correspondent voor de NOS in Frankrijk en volgt daarmee Saskia Dekkers en Roger Strijland op.

Linker versloeg de afgelopen zes jaar in Noord-Amerika voor de NOS onder meer twee presidentsverkiezingen (Bush 2004, Obama 2008), de nasleep van orkaan Katrina, de Olympische Winterspelen in Vancouver (2010) en de aardbeving in Haïti (2010).

Vóór zijn correspondentschap in Washington werkte Ron Linker bijna tien jaar op de NOS-redactie in Hilversum. Hij presenteerde een aantal jaren het NOS Radio 1 Journaal in het weekend en als redacteur/verslaggever reisde hij verschillende malen naar onder meer het Midden-Oosten en de Verenigde Staten. Linker heeft Journalistiek (Tilburg) en Internationale Betrekkingen (UVA) gestudeerd.

Over zijn overstap naar Frankrijk, zegt de NOS-correspondent: "Frankrijk is het land dat Nederlanders zo goed kennen, maar dat toch nog voortdurend voor verbazing zorgt. Datzelfde geldt voor Amerika. Het is de uitdaging om in dat spanningsveld de interessantste verhalen te vertellen en te laten zien. "

Ook chef Buitenland Gerard van den Broek is tevreden met de benoeming. "Ron Linker heeft zich de afgelopen jaren bewezen als veelzijdig journalist met een sterk analytisch vermogen, die zowel de grote lijnen als de kleine menselijke problemen kan schetsen. Die ervaring zal hem zeker van pas komen in zo'n divers land als Frankrijk."

Het NOS-bureau Washington blijft na zijn vertrek in 2011 op sterkte met twee correspondenten. Wie hem als radio-correspondent in de VS gaat opvolgen, naast TV-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal, is nog niet bekend.

Tot het aantreden van Linker in Parijs op 1 juli 2011 zullen Wereldomroep-correspondent Frank Renout en verslaggevers uit Hilversum het Franse nieuws voor de NOS verzorgen. Zoals algemeen bekend stapte correspondent Saskia Dekkers deze zomer over naar de actualiteitenrubriek Nieuwsuur. Roger Strijland verruilde het Franse correspondentschap zeer recent voor een baan als communicatieadviseur bij het Nederlands Bureau voor Toerisme in Parijs.