Schoonmaakproduct 'POR CÖZ' van Belgische markt gehaald

24/11/2010 12:37

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx heeft vandaag bij Ministerieel Besluit het gebruik en de verkoop van het schoonmaakproduct POR CÖZ verboden. POR CÖZ is een detergent die als schoonmaakmiddel vooral door particulieren gebruikt wordt om kalk en roest te verwijderen maar bevat een te hoog gehalte aan salpeterzuur waardoor het risico's voor de gezondheid kan opleveren. Het product werd vanuit Turkije in ons land geïmporteerd.

Met het verbod reageert minister Onkelinx op de resultaten van een recent verkoopsverbod in Duitsland naar aanleiding van een studie door het Duitse federale instituut voor risico-evaluatie. Daarin werd aangetoond dat het salpeterzuurgehalte in het schoonmaakmiddel varieert tussen de 20% en 30%, wat ernstige risico's voor de volksgezondheid kan inhouden. De bevindingen van het Duitse onderzoek werden bevestigd door de Belgische Hoge Gezondheidsraad (HGR). De HGR ziet voldoende redenen voor het verbod en wijst op mogelijk gezondheidsrisico's zoals irritatie van de huid en ernstige ademhalingsproblemen.

De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu heeft ondertussen de verkoopskanalen van het product in kaart gebracht en doet al het nodige om verdere verkoop en gebruik te beletten. De laatste levering in ons land zou dateren van enkele maanden geleden. Samen met de invoerder van het schoonmaakmiddel worden alle detailhandelaars ingelicht en zal de nog aanwezige voorraad verwijderd worden.

Via de verkoopspunten krijgen de klanten informatie en zal hen gevraagd worden om het product terug te brengen naar de winkel. De handelaars waar het product verkocht werd, krijgen bovendien het bezoek van een inspecteur.

Tot op vandaag kreeg het Antigifcentrum geen meldingen van problemen als gevolg van het gebruik van dit product. Consumenten worden gevraagd het product niet langer te gebruiken en terug te brengen naar het verkoopspunt. Bij gezondheidsproblemen na gebruik van POR CÖZ of andere producten, wordt aangeraden onmiddellijk contact op te nemen met het Antigifcentrum op 070 245 245.

De Europese Commissie voorziet in december overleg over deze problematiek en overweegt het invoeren van een maximumgehalte aan salpeterzuur van 3% voor alle onderhoudsproducten die vrij verkocht worden. België zal in het belang van de volksgezondheid alle nodige maatregelen ondersteunen.

Contactpersoon :

Jan Eyckmans

Woordvoerder FOD Volksgezondheid

0495/25.47.24

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel