Ingezonden persbericht


Persbericht

Twynstra Gudde en FMN onderzoeken Nederlandse Facility Management Markt

Omvang Nederlandse facilitaire markt krimpt met 3,5 %

Amersfoort, 24 november 2010 - De totale facilitaire markt is met 3,5% gekrompen ten opzichte van twee jaar geleden. De facilitaire marktomvang is daarmee terug op het niveau van 2005. Dit blijkt uit onderzoek van Twynstra Gudde in samenwerking met de beroepsvereniging Facility Management Nederland (FMN).

Ellen Gijsbers, adviseur Twynstra Gudde: 'Uit het onderzoek blijkt dat de totale facilitaire markt inclusief vastgoed twee jaar geleden nog een omzet van 65,0 miljard euro noteerde. Nu is dat 62,8 miljard euro, een krimp van 3,5%. De facilitaire marktomvang exclusief vastgoed bedraagt 33,6 miljard euro, een afname van 1,9 miljard euro in twee jaar tijd. De krimp van de facilitaire markt is een gevolg van kostenbesparingen bij facilitaire organisaties, Het Nieuwe Werken en de economische crisis.'

Het onderzoek toont aan dat de facilitaire aanbieders, zoals cateraars, schoonmaakbedrijven en beveiligingbedrijven, hun totale omzet van 21,5 miljard euro naar 21 miljard euro zagen dalen. Hoewel de facilitaire markt krimpt, besteden meer organisaties hun facilitaire diensten uit. De uitbestedingsgraad steeg van 61% naar 63%.

Naast kwantitatieve resultaten bevat het onderzoek inzicht in de belangrijkste trends in de facilitaire markt: duurzaamheid, Het Nieuwe Werken, nieuwe dienstverleningsconcepten, transparante bedrijfsvoering en de invoering van de facilitaire regieorganisatie.

Wim Ledder, voorzitter FMN: 'FMN herkent in de markt van haar leden, opdrachtgevers en dienstverleners de door het onderzoek aangetoonde ontwikkelingen en trends. Als vereniging zetten we sterk in op het maatschappelijk verantwoord en kwaliteitsbewust ketendenken in facilitaire processen en producten. Wij pleiten voor een optimaal ketendenken bij inkoop en aanbesteding van contracten voor facilitaire dienstverlening.'

Over TG
Twynstra Gudde is een onafhankelijk Nederlands organisatieadviesbureau dat al gedurende 40 jaar resultaatgericht adviseert en managementfuncties vervult. Kerncompetenties van Twynstra Gudde zijn project- en programmamanagement, veranderkunde, organisatiekunde en samenwerken. Zie www.twynstragudde.nl/facilitymanagement.

Over FMN
Facility Management Nederland (FMN) is de beroepsvereniging voor het facilitaire domein. Het is een actief netwerk van professionals, die kennis en ervaring haalt uit de markt en dit onder de leden verspreidt op tal van manieren. FMN heeft als doel de positie van de professional en het vakgebied te versterken. Zie www.fmn.nl.



Ingezonden persbericht