Het verhaal van Oliver Twist in een hedendaags jasje


ROTTERDAM, 20101124 -- Met de internationale familievoorstelling Twist weet artistiek leider Jolanda Spoel het 19e eeuwse verhaal van de wees Oliver Twist in deze tijd te plaatsen. In deze voorstelling komen een aantal actuele thema's naar voren. Deze thema's waren de aanleiding voor Theatergroep Siberia om iets unieks rondom deze voorstelling te bedenken. De Twist Xperience. Een theatrale tour door het Huis van Siberia en in de theaters.

De Twist Xperience is een theatrale tour door het Huis van Siberia, waarbij het 19e eeuwse verhaal van de wees Oliver Twist de leidraad vormt. Oliver Twist wordt voor moeilijke keuzes gesteld. Keuzes die niet alleen in de 19e eeuw een belangrijke rol innemen, maar waar wij tegenwoordig ook mee te maken krijgen. Thema's als veiligheid, geborgenheid en opgroeien worden op een theatrale manier onder de aandacht gebracht.

Een aantal onderdelen die zijn ontwikkeld voor de Twist Xperience gaan mee op reis naar de verschillende theaters die de voorstelling Twist geprogrammeerd hebben. In ieder theater zal de bezoeker een totaalbeleving ervaren. Met als klap op de vuurpijl de internationale familievoorstelling Twist (Gebaseerd op het bekende verhaal Oliver Twist van Charles Dickens).

Het negentiende-eeuwse verhaal over de wees Oliver Twist, die ontsnapt uit het opvanghuis en terechtkomt in een gewetenloze wereld, krijgt onder regie van Jolanda Spoel een hedendaags gezicht. Is Oliver een speelbal van het lot of van zijn omgeving? De begrafenisondernemers Mr. & Mrs. Zuurbier, de vrekkige bendeleider Fagin en de handige kruimeldief de Hosselaar; bijna iedereen die Oliver in zijn zoektocht naar geborgenheid ontmoet, probeert hem te gebruiken om er zelf beter van te worden. Ondanks alle tegenslagen, waar Oliver mee te maken krijgt, is hij de enige met wie het goed afloopt. Hoe maakbaar is het lot? En als succes een keuze is, is armoede dat dan ook?
Twist is de internationale productie die Theatergroep Siberia in 2010 maakt met een cast van Nederlandse en Zuid-Afrikaanse acteurs. Hedendaags en swingend muziektheater dat een nieuw licht werpt op leven en overleven in een moderne wereldstad.
Tekst: Annemarie Slotboom (vrij naar Charles Dickens)
Regie: Jolanda Spoel
Muziek: Michel Banabila
Video: Huub Laurens
Toneelbeeld: Roel Twijnstra
Lichtontwerp: André Goos
Kostuums: Sara Hakkenberg
Spel: Barry Emond, Leo Janssen, Carlijn van Ramshorst, Sayonara Prika, Klaas Hulst, Yamill Jones, Aleandro Paolillo, Javier López Piñón, Sandro Lima, Siphindile Myeni, Sean de Klerk, Menzi Mkhwane, Bhekani Shabalala

Theatergroep Siberia
Theatergroep Siberia is het Rotterdamse jeugd en jongerengezelschap dat in 2009 is ontstaan uit de fusie tussen de gezelschappen Rotjong, Rotterdams Lef en Het Waterhuis. Onder artistieke leiding van Jolanda Spoel maakt Theatergroep Siberia professionele voorstellingen voor alle leeftijden en op alle locatie van schouwburg tot klaslokaal, van Rotterdam tot Zuid - Afrika. Theatergroep Siberia vertelt de verhalen van de grote stad. Rauwe verhalen, echte verhalen, mooie verhalen. Verhalen van nu.

Ingezonden persbericht