OP-Zuid subsidie voor Jheronimus Bosch 500


Financiële impuls voor projecten voor en door Bosschenaren

'S-HERTOGENBOSCH, 20101124 -- Stichting Jheronimus Bosch 500 ontvangt een subsidie uit het Operationeel Programma Zuid-Nederland (OP-Zuid) voor drie activiteiten die speciaal zijn ontwikkeld voor de Bosschenaren. Voor de Bosch Parade, het Bosch Diner en het Stadsluik is een bijdrage van ¤ 755.000 euro voor drie jaar toegezegd. Met de evenementen brengt de stichting nieuwe sociale verbindingen tot stand en creëert zij impulsen voor de Bossche economie en cultuur.

OP-Zuid is een gezamenlijk subsidieprogramma van de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland en de negen GSB-steden in Zuid-Nederland, waaronder 's-Hertogenbosch. Alle activiteiten worden medegefinancierd uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) van de Europese Unie. Daarvoor stelt het EFRO 186 miljoen euro ter beschikking. Het Rijk draagt 46 miljoen euro bij. Omdat voor de realisatie van OP-Zuid ook publieke en private cofinanciering wordt ingezet, komt de totale investeringsimpuls aan Zuid-Nederland neer op circa 460 miljoen euro. De voornaamste doelstellingen van OP-Zuid zijn de bevordering van het concurrerend vermogen, een duurzame economische groei en een versterking van de werkgelegenheid in Zuid-Nederland. Daarnaast is er in het programma veel aandacht voor de ontwikkeling van een aantrekkelijke woon-, werk- en leefomgeving.

De evenementen waarvoor stichting Jheronimus Bosch 500 subsidie ontvangt, zijn speciaal bedoeld voor de inwoners van 's-Hertogenbosch. In de visie van de gemeente bevorderen evenementen als Bosch Parade en Bosch Diner de verbondenheid en solidariteit onder de bewoners en versterken zij de identiteit van 's-Hertogenbosch. OP-Zuid onderschrijft met de toezegging het belang van de manifestaties voor de stad en haar bewoners.

Mensen leven, wonen, werken en recreëren graag in de Brabantse hoofdstad. 's-Hertogenbosch staat stevig in de top 5 van de ranglijst van favoriete Nederlandse steden. Deze plaats dankt de stad onder meer aan haar overzichtelijke schaal c.q. menselijke maat, sociale opbouw, Bourgondisch joie de vivre en verknoping van haar laat-middeleeuwse karakter en cultuurhistorie met stedenbouwkundige dynamiek. In de opmaat naar 2016, wanneer de 500ste sterfdag van de schilder wordt herdacht, zal de manifestatie Jheronimus Bosch 500 het `eigene' van de stad nog meer versterken. Dit onder-scheidende is ook kenmerkend voor de Bossche icoon Jheronimus Bosch. Zijn leven en werk vormen de inspiratie voor fantasierijke en grensverleggende activiteiten voor en door bewoners. Activiteiten die niet alleen bijdragen aan lokale culturele en economische ontwikkelingen en kansen voor talenten, maar ook aan de totstandkoming van nieuwe sociale verbindingen en verbetering van het stadklimaat.

Het afgelopen jaar trokken de eerste editie van Bosch Parade en Bosch Diner veel publiek en positieve media-aandacht. Bosch Parade is een kunstzinnige vaartocht over de Binnendieze die in juni vijf keer te zien was. Professionele kunstenaars ontwierpen in de geest van Jheronimus Bosch
25 boten die in samenwerking met amateurkunstbeoefenaars, verenigingen en vrijwilligers zijn gebouwd. Bosch Parade trok naar schatting 30.000 bezoekers. Met het Bosch Diner kwamen
500 vrijwilligers uit tien verschillende Bossche wijken samen om voor en met elkaar te koken. De culinaire wijkenwedstrijd is gebaseerd op de Palio in Siena (Italië), een eeuwenoude traditie die bewoners van verschillende wijken samenbrengt. De 500 Bosschenaren aten op 16 mei gezamenlijk aan lange tafels op de Markt en maakten zo kennis met nog onbekende buurtgenoten. Uit evaluatiegesprekken blijkt dat het eerste Bosch Diner diverse nieuwe vriendschappen en netwerken heeft opgeleverd.

In 2011 vaart Bosch Parade uit op 17, 19, 22, 24 en 26 juni, op 4 september is het tweede Bosch Diner.

Alle evenementen voor de stad organiseert Bosch 500 in samenspraak met amateurs en het verenigingsleven,de (culturele) organisaties en de inwoners van de stad. Het werk en leven van de schilder Jheronimus Bosch vormen de inspiratiebron en rode draad bij de samenstelling van het programma. Bosschenaren zien Jheronimus Bosch als het boegbeeld van `hun' stad, blijkt uit onderzoek. Een groot gedeelte is bereid op enigerlei wijze deel te nemen aan de manifestatie. Stichting Jheronimus Bosch 500 hoopt ook voor de komende jaren op voortzetting van de samenwerking en participatie.

In 2016 herdenkt de stad 's-Hertogenbosch dat Jheronimus Bosch er 500 jaar geleden overleed. Dat jaar vormt het hoogtepunt van de manifestatie Jheronimus Bosch 500. Vanaf 2010 wordt jaarlijks een speciaal samengesteld programma aangeboden. Beeldend kunstenaars, filmmakers, kunstacademiestudenten, dansers, musici, theatermakers, kunsthistorici, inwoners en culturele instellingen laten zich inspireren door de creativiteit van Nederlands belangrijkste schilder uit de Middeleeuwen.





Ingezonden persbericht