Ingezonden persbericht



LE GUESS WHO? FESTIVAL 2010 maakt met SWANS
eerste naam en festival-opener bekend

Met trots maakt de Le Guess Who? organisatie de eerste naam voor de aankomende editie van 24-28 november bekend. Het legendarische Swans zal op woensdag 24 november het Utrechtse festival openen in Tivoli de Helling. Een uniek optreden: Swans gaat voor het eerst sinds eind jaren negentig weer op tournee. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.leguesswho.com.

Swans wordt in 1982 opgericht door Michael Gira in NYC. Met de harde repetitieve en vooral luide geluidscomposities plaatst Swans zich in de traditie van de "No Wave"- stroming en toert samen met geestverwante bands als Sonic Youth en Lydia Lunch. Tussen 1982 en 1996 (als het laatste officiële werk van Swans verschijnt) is het geluid van de band continu veranderd: van een extreem hard en ruw geluid tot een meer akoestisch geluid aan het eind. Eind jaren negentig wordt Swans ontbonden door drijvende kracht Michael Gira.

Door de veelzijdigheid van Swans heeft de band een breed spectrum aan Le Guess Who?-fähige artiesten beïnvloed. Van bands als Sunn 0))), Neurosis tot folky artiesten als Devendra Banhart en eerdere Le Guess Who?-acts als Six Organs of Admittance (2009), Alexander Tucker (2009) en Shalabi Effect (2008).

In 2010 ziet Gira geen andere mogelijkheid dan Swans nieuw leven in te blazen. Niet gedreven door een nostalgisch verlangen naar het verleden, maar juist met het oog op de mogelijkheden die de toekomst bieden. In het beginstadium van een nieuwe Europese tournee zal Swans de aftrap geven voor de vierde editie van het Le Guess Who?-festival. Later dit jaar zal ook een gloednieuw Swans-album verschijnen.

Huidige bezetting Swans:
Michael Gira (zang, gitaar), Norman Westberg (gitaar), Christoph Hahn (gitaar), Phil Puleo (drums, percussie), Chris Pravdica (basgitaar) en Thor Harris (drums, toetsen).

LE GUESS WHO? is een festival voor avontuurlijke, authentieke en urgente popmuziek in een intieme setting. Van 24-28 november 2010 biedt het festival een combinatie van live muziek, die je normaal niet of nauwelijks in Nederland kunt zien als muziekliefhebber. De zorgvuldig gekozen som der delen van alle artiesten vormt hierbij de bijzonderheid van het festival.

LE GUESS WHO? 2010
24-28 november, Utrecht
www.leguesswho.com

In het kort:
woensdag 24 november 2010




Tivoli de Helling
SWANS
Openingsconcert Le Guess Who? 2010
deur open: 19:30
aanvangstijd: 20:15
entreeprijs: 25,-

Kaarten verkrijgbaar via www.leguesswho.com

Op woensdag 30 juni presenteert Le Guess Who?, als voorproefje op het festival, het New Yorkse avant-gardistisch collectief DIRTY PROJECTORS in Tivoli Oudegracht. Het New Yorkse Dirty Projectors is een avant-gardistisch collectief, gegroepeerd rondom parttime genie Dave Longstreth. Een goed in het gehoor liggend popliedje schrijven is geen enkel probleem voor parttime genie Dave Longstreth, maar daar heeft hij meestal geen zin in. Liever bouwt hij complexe arrangementen en harmonieën, geserveerd op een bedje van hoekige, tegendraadse ritmes. Nooit makkelijk, maar altijd spannend!

Meer informatie:
http://www.tivoli.nl/agenda/informatie/atid/233527/datum/wo-30-jun- 2010/titel/DIRTY+PROJECTORS






---- --