Technische Universiteit Delft

Promovendus verwacht geen daling woningprijzen

Prijs ontwikkelt zich met inflatie

Volgens promovendus Paul de Vries zullen de prijzen van woningen de komende twee jaar met de inflatie meestijgen, bij gelijkblijvende rente en een inflatie- en inkomensontwikkeling zoals het CPB aangeeft. De Vries promoveert komende woensdag 24 november op dit onderwerp bij het onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft.

In zijn proefschrift "Measuring and explaining house price developments" kijkt De Vries op twee manieren naar de totstandkoming van de woningprijs. Ten eerste ontwikkelde hij een prijsindex waarmee de prijsontwikkeling in beeld wordt gebracht die onafhankelijk is van toevallige wisselingen in de samenstelling van de maandelijks verkochte woningen. Ten tweede zocht hij verklaringen voor de ontwikkeling van de woningprijs. De index wordt nu maandelijks door het Kadaster en het CBS gepubliceerd. De Nederlandse Vereniging van Bouw­ondernemers (NVB) publiceert halfjaarlijks de prijsvoorspellingen voor de komende twee jaar.

WOZ-waarde

Voor de index wordt ondermeer gebruik gemaakt van de WOZ-waarde. Volgens de wet is WOZ-waarde gelijk aan de waarde die een woning krijgt bij vrije onderhandeling. In zijn proefschrift toont De Vries aan dat 79% van alle WOZ-waarden minder dan 10% afwijken van de marktprijs .

Verklaren van de prijsontwikkeling

Voor het verklaren van de prijsontwikkeling worden in het woningprijsmodel relaties gelegd tussen inflatie, betaalbaarheid, rente en inkomen. Grootschalige nieuwbouwprojecten zoals Vinexlocaties verstoren de markt maar tijdelijk en hebben geen of slechts kortstondig invloed op de woningprijzen. Dit komt omdat Nederland een sterk gereguleerde woningmarkt kent en omdat de bouwgrond schaars is.

Prijzen gaan niet dalen

Het woningprijsmodel dat De Vries ontwikkelde, voorspelt de prijsontwikkeling voor de twee komende jaren. Bij gelijkblijvende rente en een inflatie- en inkomensontwikkeling zoals het CPB aangeeft, zullen de prijzen gelijk aan de inflatie stijgen. Bij een stijgende rente zouden de prijzen kunnen dalen.

Vervolgonderzoek

De wetenschappelijke en maatschappelijke belangstelling voor een verklaring van de woningprijsontwikkeling is groot. Directe redenen hiervoor zijn de invloed van de fiscale behandeling van de eigen woning en de regionale krimp op de woningprijsverandering. Volgens De Vries geven beide aanleiding tot fundamenteel vervolgonderzoek.

Paul de Vries, "Measuring and explaining house price developments", ISBN 978-1-60750-665-2. Dit proefschrift is een publicatie in de reeks Sustainable Urban Areas.


---


Noot voor redacties
Noot aan de redactie/