Ingezonden persbericht


Rotterdam, 24 november 2010

PERSBERICHT

BLIJDORP BERAADT ZICH OP TOEKOMST

Zoals bekend heeft Blijdorp de afgelopen periode veel ondersteuning gekregen bij haar protest tegen de zware subsidiekorting. Zo was het eindresultaat van de actie "Zet je poot voor Blijdorp" overweldigend: 107.726 hand-tekeningen en 12.043 kleurplaten! Nog steeds ontvangt Blijdorp steunbetuigingen uit het hele land.

Desondanks heeft de gemeenteraad van Rotterdam op 11 november de voorgestelde forse korting op de subsidie van Blijdorp goedgekeurd. Een zware dobber voor Blijdorp, omdat zij vreest dat het voortbestaan van de Diergaarde zoals we die nu kennen op termijn in het geding komt. Wel heeft de gemeente verklaard daadwerkelijk bij te zullen springen als de Diergaarde in financiële problemen komt. Ook is het jubileumcadeau van 4,5 miljoen voor de restauratie van de Rivierahal, weer veilig gesteld en mag nu ook voor delen van het Rijksmonument worden gebruikt.

Op dit moment beraadt Blijdorp zich op de toekomst in goed overleg met de gemeente. De komende maanden zullen vooral worden benut om gezamenlijk oplossingen te vinden om o.a. de hoge onderhoudskosten en kapitaallasten beheersbaar te houden. Die kosten zijn het gevolg van de leningen die de afgelopen jaren, met goedkeuring van de gemeente, zijn aangegaan voor o.a. de bouw van het Oceanium. Diergaarde Blijdorp is een Stichting zonder winstoogmerk, die binnen de ideële randvoorwaarden streeft naar een zo rendabel mogelijke exploitatie.

26 EIEREN BIJ KOMODOVARANEN IN BLIJDORP

Op 23 november troffen de verzorgers tot hun vreugde 26 eieren aan in het verblijf van de Komodovaranen. Deze dieren behoren tot de grootste hagedissen ter wereld. De eieren zijn zo snel mogelijk in de broedmachine van de reptielenruimte in de Rivierahal gelegd om deze bijzondere vondst gecontroleerd uit te laten broeden. Zo is er meer kans dat de Komodovaraantjes het overleven.

In 2009 had Blijdorp de Nederlandse primeur met de geboorte van drie Komodovaranen. Die werden toen onverwacht in het verblijf en ook daarbuiten aangetroffen, omdat de dieren de eieren zo goed hadden verstopt dat ze onopgemerkt bleven. Deze keer konden het volwassen mannetje en vrouwtje na hun paringen op tijd worden gesepareerd, zodat de verzorgers alle eieren konden veilig stellen. Met 26 eieren als resultaat.

Omdat er dit jaar diverse paringen zijn geconstateerd, gaan de verzorgers er van uit dat de jongen die uit de eieren komen van dit fokstel afkomstig zijn. Maar Komodovaraanvrouwtjes hebben de bijzondere eigenschap dat zij sperma kunnen opslaan waardoor de daadwerkelijke bevruchting later kan plaatsvinden.

In theorie betekent dit dat de jongen ook nog een andere vader zouden kunnen hebben, of afkomstig kunnen zijn van verschillende vaders.... Als de jongen uit het ei zijn gekropen, kan dit met DNA-onderzoek worden vastgesteld.

De herkomst van de jongen is belangrijk om te weten in het kader van het fokprogramma. Nakomelingen van het huidige onverwante fokstel zullen namelijk een grote rol krijgen binnen het Europese fokprogramma. Jongen die voortkomen uit het eerdere fokstel, die verwant zijn als broer en zus, zullen een minder prominente rol spelen in het fokprogramma. Zij zijn overigens nog steeds heel welkom, omdat zij als een soort reserve dienen. De populatie in Europa is immers nog steeds klein en kwetsbaar. Blijdorp houdt al sinds 1992 Komodovaranen.

'MONSTERBABY'S' GEBOREN IN BLIJDORP

In de broedruimte, vlakbij de eieren van de Komodovaranen, bevinden zich eveneens twee Gilamonsters. De kleine monstertjes meten een centimeter of tien en verschillen van hun ouders door een wat rossige kleur. De ouderdieren bevinden zich overigens in hun speciale verblijf in het Oceanium, waar ze momenteel in winterrust zijn. De baby's zijn te zien in de reptielenopfokruimte in de Rivièrahal.

Gilamonsters zijn vrij forse hagedissen uit de woestijngebieden van Nevada, Californië en Arizona in de Verenigde Staten en de aansluitende gebieden van Mexico. Ze kunnen wel zo'n 60 cm lang worden en hebben waarschuwingskleuren in de vorm van rode en zwarte vlekken. En dat is niet ten onrechte, want Gilamonsters zijn giftig (net als de korsthagedis die voorkomt in Zuid-Mexico tot in Midden-Amerika). De Europese dierentuinen hebben voor Gilamonsters een fokprogramma ingesteld, dat wordt gecoördineerd in Vissenbjerg (Denemarken). Blijdorp is er trots op dat er nu dus weer twee nieuwe Gilamonstertjes kunnen worden bijgeschreven in het Europese stamboek.

BLIJDORP BLIJ MET NIEUWE OKAPI-MAN

Blijdorp heeft een nieuw okapimannetje uit Kopenhagen ontvangen. Het is de elfjarige Kamba. Okapi's zijn zeldzame dieren en Blijdorp is dan ook blij met de nieuwe aanwinst. Na een korte quarantaineperiode, mocht Kamba voorzichtig kennismaken met de okapifamilie in Blijdorp, bestaande uit drie vrouwtjes en een jongvolwassen mannetje. Zo'n introductie is altijd een spannende periode die veel geduld vergt. Voor de elfjarige Kamba is het extra opwindend, omdat hij in zijn leven maar een beperkt aantal soortgenoten heeft gezien. Een oud vrouwtje en een jong mannetje waren een tijdje zijn buren, maar daar bleef het ook bij.

Alle okapi's hebben zich een voor een aan Kamba gepresenteerd via het aangrenzende binnenverblijf. Dat bracht veel beroering teweeg, vooral bij het jonge mannetje die waarschijnlijk even moest wennen aan het idee van een mogelijke concurrent. Al snel bleek dat Kamba veel belangstelling toonde voor het jongste vrouwtje dat zelf ook onder de indruk leek van zijn charmes. Ze begluurden elkaar onophoudelijk met gestrekte hals, onder het uiten van zachte blatende geluidjes. Ook probeerden ze door de tralies heen elkaars oren af te likken. In okapitaal betekent dit doorgaans dat ze elkaar erg leuk vinden. Bij de twee oudere vrouwtjes was 'de klik' op het eerste oog minder aanwezig.

Nu de kogel door de kerk is mag Kamba op zijn gemak het buitenverblijf verkennen en daarna gaan de dieren onder begeleiding van de verzorgers pas lijfelijk kennis maken. Hopelijk kunnen er uiteindelijk twee fokstellen worden geformeerd, zodat Blijdorp weer actief kan meewerken aan een geslaagd fokprogramma, dat in Antwerpen wordt gecoördineerd.

Blijdorp is de enige Nederlandse dierentuin waar okapi's te zien zijn. Ook in het wild zijn ze zeldzaam; ze leven in een vrij klein gebied in de Kongo waar ze pas heel laat zijn ontdekt. Hoeveel okapi's daar leven is onbekend, omdat de regio politiek erg instabiel is. In Blijdorp zijn in de loop der jaren al veel okapi's geboren. De eerste okapi in Rotterdam kwam in 1960 ter wereld.

Okapi's vallen op door hun fluweelzachte, diepbruine vacht en de opmerkelijke zebra-strepen op de billen en poten. Toch zijn okapi's niet verwant aan zebra's, maar aan giraffen, die net zo'n extreem lange tong hebben. Okapi's zijn schitterende maar gevoelige dieren, die veel aandacht van hun verzorgers vergen.




Ingezonden persbericht