Gemeente Apeldoorn

Financieel tekort in uitvoering Wmo

College wil uitgaven Wmo in 2011 met E 1,1 miljoen terugbrengen

Door een toenemend beroep op de Wmo-voorzieningen geeft de gemeente Apeldoorn naar verwachting structureel E 450.000 meer uit aan de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Daarnaast krijgt de gemeente komend jaar van het Rijk E 1,4 miljoen minder uitgekeerd voor haar Wmo-taken, zoals huishoudelijke verzorging, woningaanpassingen en vervoersvoorzieningen. Het college van burgemeester en wethouders stelt daarom bezuinigingsmaatregelen ter grootte van bijna E 1,1 miljoen in 2011 voor aan de gemeenteraad. Met het treffen van deze maatregelen loopt het college vooruit op de kerntakendiscussie van de gemeenteraad.

"Als we nu geen maatregelen nemen, lopen de tekorten op de Wmo in 2011 al snel op tot

E 1,85 miljoen per jaar. Deze tijd vraagt om een verantwoord financieel beleid, waarbij we samen met de gemeenteraad keuzes moeten maken. Daarom stellen wij als college nu aan de raad voor om vanaf komend jaar, vooruitlopend op de kerntakendiscussie, gefaseerd negen bezuinigingsmaatregelen op de Wmo door te voeren. Gevolg is dat het niveau van onze Wmo-voorzieningen van goed naar voldoende gaat. We blijven in Apeldoorn streven naar een fair en verantwoord beleid", aldus wethouder Paul Blokhuis.

Huishoudelijke verzorging
Om de besparing van circa E 1,1 miljoen in 2011 te realiseren, neemt het gemeentebestuur maatregelen in de uitvoering van diverse Wmo-voorzieningen. De helft van deze besparing kan gerealiseerd worden op de kosten voor huishoudelijke verzorging (hv). Ongeveer 5.200 inwoners van Apeldoorn hebben huishoudelijke verzorging via de gemeente. Het college stelt voor om uitsluitend aan nieuwe klanten die huishoudelijke verzorging aanvragen of klanten die geherindiceerd worden een versoberd hv-pakket aan te bieden. Daarnaast wordt de toegang tot dure huishoudelijke verzorging beperkt, zoals het organiseren van het huishouden naast het schoonmaken. Per maand indiceert het Zorgloket van de gemeente Apeldoorn 130 nieuwe klanten voor huishoudelijke verzorging.

Woonvoorzieningen
Daarnaast stelt het college voor om ruim E 0,4 miljoen te besparen op de uitgaven van de woonvoorzieningen. Deze besparing is te realiseren door een efficiënte aanbesteding van woningaanpassingen, de verhuiskostenvergoeding uitsluitend bij onvoorziene omstandigheden te verstrekken en diverse woningaanpassingen, zoals beugels en het verwijderen van drempels, algemeen gebruikelijk te verklaren. Het college staat hierbij op het standpunt dat inwoners zelf meer verantwoordelijk worden voor de eigen woonsituatie.

Vervoersvoorzieningen
Bijna E 100.000 is volgens het college te besparen door een eigen bijdrage van inwoners te vragen bij de aanschaf van individuele vervoersvoorzieningen, zoals scootmobielen. Voor diverse individuele voorzieningen wordt al een eigen bijdrage gevraagd, zoals voor huishoudelijke verzorging en woningaanpassingen. Als laatste wil het college E 25.000 besparen door alle klanten met een individuele vervoerskostenvergoeding met een speciale kilometerbudgetpas toegang te geven tot de (rolstoel)taxi, waarbij de maandelijkse vervoerskostenvergoeding komt te vervallen.

Fasering
Alle genoemde maatregelen worden vanaf komend jaar gefaseerd ingevoerd, met als doel eind 2012/begin 2013 de uitgaven in balans te brengen met de beschikbare middelen.

Compensatiebeginsel
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt sinds 2007 dat gemeenten (individuele) voorzieningen ter beschikking stellen voor kwetsbare en hulpbehoevende inwoners. Woningaanpassingen, vervoersvoorzieningen en rolstoelen en de huishoudelijke verzorging (voorheen via de Algemene Wet Bijzondere Kosten (AWBZ)) worden door de gemeente geregeld. In deze wet is ook de zogenoemde compensatiebeginsel opgenomen, dat wil zeggen dat de beperkingen die iemand ondervindt om volwaardig te kunnen participeren in de maatschappij, gecompenseerd moeten worden door voorzieningen aan te bieden.

Einde persbericht


---- --