Gemeente Apeldoorn

E 1,5 miljoen meer uitgegeven aan minimabeleid in 2010

Overschrijding uitgaven minima dwingt college tot bezuiniging

In de begroting voor 2010 was E 4,5 miljoen beschikbaar om het minimabeleid uit te voeren. Dit budget is in de loop van dit jaar overschreden met E 1,5 miljoen. Belangrijkste oorzaak: de toename van het gebruik van de diverse regelingen, zoals bijzondere bijstand en RegelRecht. Voor 2011 is opnieuw E 4,5 miljoen euro beschikbaar en dus zal er op korte termijn moeten worden bezuinigd. Burgemeester en wethouders leggen de gemeenteraad voor om vanaf 1 januari 2011 de uitgaven voor het minimabeleid te verminderen met E 1,5 miljoen.

In Apeldoorn wonen bijna 10.000 huishoudens die aangewezen zijn op een minimuminkomen of net iets daarboven. Voor deze huishoudens heeft de gemeenteraad eind 2007 een vernieuwd minimabeleid vastgesteld, met als opdracht aan het college om de inkomensgrenzen te harmoniseren, het aantal voorzieningen uit te breiden en het gebruik en bereik van regelingen te vergroten. De gemeenteraad stelde een budget van circa E 4,5 miljoen beschikbaar. In de afgelopen drie jaar is uitvoering gegeven aan dit beleid, waarbij uiteindelijk het begrote budget onvoldoende blijkt om de toename van het gebruik op te kunnen vangen. Exclusief uitvoeringskosten wordt jaarlijks E 6 miljoen besteed aan het minimabeleid. Dit levert een tekort op van ruim E 1,5 miljoen.

Minder inkomensondersteuning
"Om ons minimabeleid betaalbaar te houden voor een groeiende groep inwoners, zijn we als college helaas genoodzaakt om deze maatregelen voor te stellen aan de raad. Het gevolg van deze voorgestelde besparingen is dat bijna 10.000 huishoudens volgend jaar minder inkomensondersteuning krijgen dan dit jaar. Ik ben me ervan bewust dat dat juist voor deze groep Apeldoorners een onprettige boodschap is", aldus Fokko Spoelstra, wethouder voor Werk en Inkomen.

Besparingen
De bezuinigingsvoorstellen betreffen een aantal posten. De waarde van de Regelrecht-strippenkaart gaat van E 60 naar E 45. Ook het kinderextraatje, de indirecte studiekostenvergoeding, de bijdrage voor ouderen en de bijdrage voor chronisch zieken en gehandicapten gaan 25% omlaag. Hiermee wordt bijna E 0,6 miljoen bespaard.

Daarnaast wil het college E 0,4 miljoen besparen door de jaarlijkse langdurigheidstoeslag te halveren. Ongeveer 2.000 huishoudens in Apeldoorn komen in aanmerking voor deze toeslag. De hoogte van de langdurigheidstoeslag bedraagt nu nog E 486 per jaar voor gehuwden tot E 341 voor alleenstaanden. In 2011 gaan deze bedragen met 50% omlaag. Om deze maatregel mogelijk te maken, moet de verordening Langdurigheidstoeslag gewijzigd worden. De inkomensgrens voor bijzondere bijstand gaat van 150% naar 125% van het sociaal minimum. Deze maatregel heeft gevolgen voor naar schatting 800 van de circa 5.000 huishoudens. Met dit voorstel wordt naar verwachting E 250.000 bespaard.

Ook stopt in 2011 de proef met de sport- en cultuurcheques voor jongeren tussen 12 tot en 18 jaar uit gezinnen met een laag inkomen. Hiermee worden de uitgaven met E 115.000 verminderd. Het afgelopen jaar heeft de gemeenteraad E 50.000 subsidie beschikbaar gesteld aan de Stichting Leergeld Apeldoorn, dat wordt volgend jaar de helft.

Landelijke plannen
Het kabinet Rutte-Verhagen heeft in het regeerakkoord het voornemen geuit om de inkomensgrens van het gemeentelijk minimabeleid te normeren op 110%. In Apeldoorn zijn de inkomensgrenzen voor bijzondere bijstand op 150% van het sociaal minimum gesteld en de inkomensgrenzen voor RegelRecht op 125%. "Het is nog onduidelijk wanneer het kabinet dit voornemen gaat invoeren. Ik maak me grote zorgen over deze ontwikkeling, omdat dit tot gevolg zou hebben dat we in Apeldoorn enige duizenden mensen helemaal geen inkomensondersteuning meer mogen geven", aldus Fokko Spoelstra.

Gemeenteraad
De gemeenteraad buigt zich op donderdag 9 december over de voorstellen van het college. Op donderdag 16 december zal de raad naar verwachting besluiten over de voorgestelde maatregelen.

Einde persbericht


---- --